Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Източник: Изобретатели - велики българи  
  Статията се среща още в:
  - ТЕХНИКА

НАШ СЪНАРОДНИК ИЗОБРЕТЯВА МАГНЕТОФОННАТА КАСЕТА И СЛЪНЧЕВ ХЛАДИЛНИК

Сред българите, завоювали световно признание за своите изобретения, се нарежда и проф. д-р Димитър Чернев.
Той е роден през 1930 г. във Варна. След като завършва електроинженерство, става ръководител на лабораторията за поддържане на магнетофоните в Радио София. През 1956 г. отива в Източна Германия за обмяна на опит и един ден през Западен Берлин емигрира в Съединените щати. "Пристигнах – спомня си той – по времето на "Спутник"-а. Американците бяха просто луди, че руснаците са ги изпреварили в Космоса. И беше достатъчно да си инженер, за да те осинови Америка."
Първоначално постъпва на работа в лабораторията на телевизионната компания Си Би Ес, където в сътрудничество с англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке създава магнетофонна касета, която му донася голяма популярност. Дни наред името му не слиза от страниците на американ­ските вестници, от телевизионните екрани.

Проф. д-р Димитър Чернев

За да обогати своите знания, през 1960 година постъпва в Масачузетския технологичен институт – най-авторитетното учебно заведение в САЩ. В продължение на четири години едновременно учи и работи и накрая защитава докторска дисертация. Въоръжен със солидни знания и опит, постъпва в Космическата лаборатория в Калифорния и взема участие в различни програми за полети до Луната, Марс и Венера.
През 1967 г. д-р Чернев става професор в университета в Остин, щата Тексас. Там лятото е много горещо и без климатични инсталации е невъзможно да се живее. В него се заражда идея да използва слънчевата енергия за охлаждане. Връща се в Бостън и в една от лабораториите на Ем Ай Ти в продължение на няколко години работи за нейното осъществяване. Създава първия в света слънчев хладилник, който монтира в градината на къщата си в Бостън, и гощава гостите си с охладени в него напитки. Скоро след това основава своя фирма и става пионер в използването на слънчевата енергия за отопление и за охлаждане.
Проф. д-р Димитър Чернев не спира дотук. Повече от 60 негови патента са регистрирани в Америка, Япония, Европа, Австралия, Нова Зеландия. "Истина е – казва той, – че Америка е страна на неограничените възможности. Грешно е обаче да се мисли, че улиците са постлани със злато и трябва само да се наведеш, за да го вземеш. Нужен е къртовски труд."

   Последна актуализация: 05.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания