Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Източник: Изобретатели - велики българи  
  Статията се среща още в:
  - ТЕХНИКА

НЕНАДМИНАТ МАЙСТОР НА ГРАДСКИ ЧАСОВНИЦИ

Трийсетметровата часовникова кула и камбанария на черквата "Света Троица" на Банско е ярък паметник на голямото самобитно възрожденско строително майсторство и изобретателство на българина. Кулата изгражда изтъкнатият бански майстор строител Глигор Доюв, наричан Уста Глига. Създател на часовника, поставен на кулата през 1866 г., е Тодор Хаджирадонов.
Той принадлежи към голям и виден род банскалии. Неговият баща Иван Хаджирадонов, търговец, изпраща тримата си синове по Европа, за да усвоят подходящи професии. Тодор посещава Австрия и Германия, където се запознава с техническите чудеса на епохата.
Завърнал се в Банско, той създава първото си изобретение – автоматична машина, която сама поема, изработва, реже и ниже зъби за дараци, които излизат върху готови кожени ленти. Тази забележителна машина той представя на Пловдивското изложение през 1892 г. и получава правителствена награда.

Часовниковата кула в Банско

Изобретателният талант на майстор Тодор намира най-пълна изява при изработването на часовника на Банската кула. Конструирането на неговите механизми, комплектоването на възлите и детайлите говорят за една изключително висока техническа култура. На Пловдивското изложение той се представя с друг часовник, по-голям и по-сложен от банския, който освен на час и половин час биел и на всеки 15 минути. Часовникът бил закупен от Зографския манастир.
Уста Тодор имал обичая най-напред да разработва конструкцията на своите часовници във вид на прототип от дърво и след като се убеждавал, че дървеният часовник работи безупречно, преминавал към направата му от желязо. Освен механична работилница с металообработващ струг, задвижван от водна тяга, който сам изработил, той имал и просторна тъкачна работилница със собствени машини.
За неговите изобретения, показани на Пловдивското изложение, специално жури го награждава със сребърен медал.
Тодор Хаджирадонов умира през 1895 г. В знак на дълбока почит към своя ненадминат майстор изобретател бан­скалии спират часовника на кулата и нагласяват биещия механизъм за непрекъснати удари до часа на неговото погребение.

   Последна актуализация: 05.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания