Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Източник: Енциклопедия А-Я  

Седемте чудеса на света

Египетските пирамиди в Гиза. Построени са ок. 2778 - 2260 пр. Хр. Най-величествените паметници сред Седемте чудеса на света - единствените, които са запазени до днес.

Висящите градини на Семирамида. Построени са вероятно през 7 в. пр. Хр. за Амитида, съпруга на Навуходоносор ІІ. Според легенда са приписвани на Семирамида.

Мавзолеят в Халикарнас. Най-голямата гробница в античността. Построена е в средата на 4 в. пр. Хр. от Артемизия, съпруга на Мавзол и е наречена на негово име мавзолей. Скулптурната украса е от Скопас. Мавзолеят е засегнат от земетресение през 13 в. и доразрушен от рицарите кръстоносци през 15 в., за да използват строителния материал.

Храмът на Артемида в Ефес. През античността носи името Артемизион. Построен е ок. 550 пр. Хр. Подпален е от Херострат през 4 в. пр. Хр.

Статуята на Зевс в Олимпия. Единственото от Седемте чудеса на света, сътворено само от един човек - скулптора Фидий. Статуята е изработена ок. 430 пр. Хр. от злато и слонова кост (хризоелефантинна) и е поставена в храма, посветен на Зевс.

Александрийският фар. Издигнат е през 3 в. пр. Хр. на остров Фарос. Той не само е посочвал пътя на корабите, но е бил и символ на величието на Птолемеите. Осветявал е на разстояние 42-50 km.

Родоският колос. Бронзова статуя на Хелиос от скулптора Харес, издигната около 280 пр. Хр. на остров Родос. Според антични автори за статуята са изразходвани 30 тона метал.

   Последна актуализация: 15.12.2002  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания