Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Източник: История на България  
  Статията се среща още в:
  - ИСТОРИЯ > История на България

КРЕПОСТИ


ЦАРЕВЕЦ

Крепостта в гр. Велико Търново е построена на хълма Царевец и е една от най-добре защитените крепости за времето си. През 4-6 век хълмът е обитаван от траки и византийци. Своето развитие селището продължава и през периода на Първо българско царство и византийското владичество. От 12 до 14 век крепостта е била столица и резиденция на царя, патриарха и болярите. Заради красотата си бил наречен "втори след Константинопол". (Виж статията Велико Търново)

Общ изглед на крепостта. Балдуиновата кула.

НЕСЕБЪР

Един от най-древните градове в Европа, наследник на тракийското селище Месембрия, възникнало 2000 г. пр. Хр. През 510 г. пр. Хр. дорийски преселници го превръщат в гръцка колония. Разположена на малък полуостров на брега на Черно море, в миналото крепостта е най-важното пристанище на древногръцкия свят. Всички търговски пътища минават оттам. С разрастването на римската империя, крепостта се превръща в здраво укрепление на северните граници на империята. Българският хан Крум превзема крепостта през 812 г., а през следващите векове е завладявана многократно от българи и византийци. През 1371 г. градът е завзет от османците. (Виж статията Месембрия)

Главната порта. Крепостна стена.
Южната кула. Крепостна стена.

ОХРИД

Крепостта на цар Самуил е построена на хълм близо до Охридското езеро. За кратко, по време на царуването на цар Самуил, крепостта е столица и главен център на цяла западна България.

Самуиловата крепост в Охрид. Вътрешен изглед към западната централна порта на Самуиловата крепост.

ЦЕРОВО

Крепостта край с. Церово е разположена на 13 км от Благоевград и е една от най-големите планински крепости в България. Построена през 3-ти век със задачата да спира нашествията на готите. През 1378 г. крепостта е спомената в дарствената грамота на цар Иван Шишман за Рилския манастир. Днес крепостта е почти разрушена и само някои части от сгради и крепостната стена са се запазили. Около крепостта има много останки от древна и средновековна керамика.

Руини на южната кула. Вътрешен изглед.. Руини на вътрешна постройка.

ПЛИСКА

Първата българска столица установена от хан Аспарух. Първоначално хан Аспарух установява своя лагер на това място, което в последствие се превръща в град. (Виж статията Плиска)

Източната порта. Дворецът на хан Крум.
Югоизточната кула. Малка тайна южна порта.

ШУМЕН

Археологическите разкопки показват, че шуменското плато е обитавано през последните 3200 г. В миналото там е било седалище на древния тракийски вожд Ситал, а през 1-ви век римляните издигат крепост с каменни стени. След разрушенията на готи (4 век) и новите варвари (5-6 век), пред старата крепостна стена е построена нова, със седем кули. По време на аварските и славянските нашествия през 6 век, крепостта е разрушена. Българският хан Омуртаг възстановява крепостта отново. През 11 век крепостта е превзета от византийците. По време на Второто българско царство крепостта е възстановена, но конструкцията е лоша поради недоброто икономическо състояние на разделената тогава България. През 1444 г., след похода на Владислав III Варненчик, крепостта е разрушена от османците, а населението създава ново селище в близост до старото.

   

ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Велики Преслав е втората българска столица издигната от българския цар Симеон Велики. По време на неговото царуване градът достига най-голямата си слава и е най-великият град в източна Европа. Градът е център на търговията, занаятите, литературата и изкуството. В града има златна църква и царски палати. (Виж статията Велики Преслав)

Югоизточната кула. Златната църква.

АСЕНОВАТА КРЕПОСТ

Първите сведения за крепостта са от 1081 г. През 1230-1231г. крепостта е реконструирана от българския цар Иван Асен II. Крепостта е построена на много стръмен и лесен за отбрана терен. От юг е издигната вътрешна крепостна стена. Има запазена мазилка от 12 век. След героична защита крепостта е превзета и разрушена от османската армия през 1386 г. (Виж статията Асенова крепост)

   

ХИСАР

Най-ранните исторически селища възникват към 6-4 в. пр. Хр. По-късно Хисар е населяван от тракийското племе беси. Крепостта в гр. Хисар е построена от римляните през 4 век при управлението на император Диоклециан, откъдето идва името Диоклецианопол. Местността, където е построена, била известна с лечебните си минерални извори. Център е на римски вили, като в околността са открити римска семейна гробница и няколко тракийски гробници.

Вътрешността на крепостта. Западната порта.
Южната порта на крепостта Хисар

МЕЗЕК

Датирана към 11 век, това е най-запазената българска крепост. Някои учени предполагат, че това е славната крепост Версиникия, където византийската армия е разгромена. (Виж статията Битката при Версиникия) Близо до крепостта е открита древна тракийска гробница, датирана към 4 в. пр. Хр.

   

АНЕВСКО КАЛЕ

Крепостта е построена на върха на висок и непристъпен хълм до гр. Карлово. В сегашния си вид крепостта е изградена по време на Второто българско царство. Състои се от две високи кули и много други сгради. Има останки от стара църква със запазени стенописи и паваж, както и много останки от керамика. Крепостта заема площ от около 5 km. Има запазени стени до 12 m височина.

Северозападната стена и кула. Изглед от южната кула. Южната кула. Изглед от северната кула.

 


Всички снимки са предоставени с любезното съдействие на Григор Маргаритов.

   Последна актуализация: 29.11.2003  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания