Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 25.04.2019 
   Източник: Справочник "Труд"  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ОБЩЕСТВО

БАРБИ, КЛАУС (1914-1991)

Ръководител на немското бюро на СД в Лион, Франция, по време на Втората световна война. След войната Барби е под покровителството на Корпуса за контраразузнаване на американската армия (ККР), чиито офицери използват помощта му, за да получат информация за нацистката и съветската агентура.
Барби е наречен 'лионския касапин' заради жестоко­стите и убийствата на 4000 евреи и участници във френската Съпротива. 2 пъти е осъждан задочно на смърт от френския съд.
Но докато следователите от военния трибунал го издирват, в КОНСПИРАТИВНА КВАРТИРА в Аугсбург американски контраразузнавачи го разпитват за германското и съветското разузнаване. През 1951 г. Барби успява да 'избяга' в Южна Америка – живее в Перу, а след това в Боливия, където установява и поддържа връзки с представители на пронацистки настроените боливийски власти. Един от тях свидетелства по време на процеса срещу Барби през 1987 г., че е основател на най-смъртоносния взвод и че в Боливия общува с трафиканти на наркотици и подпомага лидерите на десните да се сдобият с разузнавателни сведения и оръжие. Французите го откриват през 1970 г., но боливийската военна хунта го закриля няколко години и едва през 1983 г. новото гражданско правителство го предава на Франция.
През 1979 г. едно германско списание цитира следното характерно изказване на Барби: 'Всеки неубит от мен евреин е грешка, за която искрено съжалявам.'
Барби е обвинен в убийството на повече от 4000 души и в депортирането на 7000 френски евреи в концлагери.
Поради 20-годишния срок на давност първата смъртна присъда вече е невалидна. Но все пак той е осъден по френските закони, според които нацисти, отговорни за злостни деяния, 'трябва да бъдат преследвани до края на света... За тях срок на давност не съществува'.
На процеса очевидци разказват как жестоко е пребил Жан Мулен, лидер на френската Съпротива, избран от Шарл дьо Гол да обедини антифашистките сили. Мулен умира в затворнически влак. Други свидетелстват, че Барби не само е измъчвал нещастните си жертви, но и че лично ги е обезглавявал.
След процеса на Барби френската полиция проследява и арестува Пол Тувие, ръководител на милицията и РАЗУЗНАВАЧ за колаборационисткия режим във Виши по време на германската окупация във Франция. Тувие е признат за виновен в престъпления срещу човечеството и е осъден на доживотен затвор.

   Последна актуализация: 06.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания