Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 15.07.2019 
   Източник: Научнопопулярна хроника  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - НАУКИ > Астрономия
  - ТЕХНИКА > Космонавтика

Възможно е Луната да не е толкова става, отколкото се смяташе досега

 

Според американски учени Луната е едва на 4,4 милиарда години, но други астрономи оспорват заключенията на новото изследване. Те са на мнение, че Луната е на 4,6 милиарда години.

И в двата случая новият анализ на парче лунна скала, донесено от мисията "Аполо 16", показва, че естественият спътник на нашата планета не иска да разкрие истинската си възраст и произход, макар и учените да си мислеха, че са ги научили още преди 20 години. "Не е толкова стара, колкото си мислехме" - казва ръководителят на изследването Ларс Борг от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор". В изследването са използвани нови методи и радиоактивни изотопи на желязото и други елементи.

С тяхна помощ парчето лунна скала е датирано на 4,4 милиарда години. Важно е да се отчете, че това е специален вид скала, която би трябвало да е изплувала до кората на Луната малко, след като предполагаемият океан от разтопена скала се е охладил. Това би трябвало да се е случило малко, след като Луната се е образувала при сблъсък между Земята и планета. Предполага се, че това се е случило, а от отчупилите се парчета се е оформил естественият ни спътник.

„Съществуват две възможности”, казва Борг. „Или Луната е с 200 милиона години по-млада, или теорията за океана от разтопена скала на нея е грешна.” Ученият признава, че някои лунни скали са датирани на почти 4,6 милиарда години. Тези заключения обаче може да са грешни, защото в миналото техниките за определяне на възрастта са били по-несъвършени. Учени, които не са участвали в изследването, казаха, че методът за датиране е интересен, но екипът може да е направил грешни изводи относно възрастта на Луната или произхода й.

Възможно е пробата да е от по-малък океан разтопена скала или да е от скала, образувана при удар на космически отломки, каквито често е имало преди няколко милиарда години.

 Източник: ВВС

   Последна актуализация: 24.08.2011  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания