Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 15.07.2019 
   Източник: Научнопопулярна хроника  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - НАУКИ > Математика
  - ЖИВОТИНСКИ И РАСТИТЕЛЕН СВЯТ > Животни

Мравките обикалят на случаен принцип

 

Мравките обикалят на случаен принцип в търсене на трохи, а не по предварително определени маршрути, както бихме си помислили. Това не е толкова странно, защото едно на пръв поглед случайно търсене може да бъде съвсем практично от математическа гледна точка.

„Красотата на математическата случайна разходка е, че в крайна сметка тя минава през всички точки в пространството, стига да вървиш достатъчно дълго, и винаги се връща в началната точка", казва Уилям Бакстър, експериментален физик от колежа Берънд. Той допълва, че все пак ще се наложи да вървиш дълго, за да се върнеш в началната точка. Но човек, който търси организирано, вървейки напред и назад, може да се натъкне на повече неприятности с неочаквани препятствия.

Проучването на Бакстър се отличава от другите по това, че той използва контролирана среда и една единствена мравка, а не наблюдава обикалящите мравки в природата. Следенето на само една мравка му позволило да види как тя решава да претърси район, в който няма храна, химически следи или препятствия.

Всяка мравка вървяла от колонията до областта на изследването, където обикновено мравките очакват да открият храна. Но Бакстър и колегите му премахнали храната по време на експеримента.

Маршрутите на мравките често се кръстосвали, но никоя не се върнала умишлено по извървян път. Няколко се връщали с няколко стъпки, но рядко.

Следващата стъпка е експериментът да бъде повторен с двойки, за да се види дали наличието на партньор в търсенето ще промени модела.

„Ще се промени ли математическият модел? Нямам представа." - казва Бакстър. „Но биолозите от години знаят, че групи от мравки могат да изпълнят задачи, които отделни мравки не могат."

Източник: LiveScience

 

   Последна актуализация: 01.04.2009  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания