Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 15.07.2019 
Кликни, за да купиш.
   Източник: Български светци и празници  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - МИТОЛОГИЯ И РЕЛИГИЯ > Религия

СВЕТИ ВАРТОЛОМЕЙ – 11 ЮНИ

СВЕТИ ВАРТОЛОМЕЙСвети Вартоломей е един от дванадесетте Христови апостоли, за чиято святост Господ дал пред всички небесно знамение. Мъчен, осъден да бъде разпънат на кръст с главата надолу, Вартоломей се вписва напълно в участ­та на многобройните проповедници и мъченици за христовата вяра. В мига на изтезанията, когато вече висял на кръста, земята се разтърсила и в нея пропаднали палачите му, а светецът останал невредим. Какъв по-сигурен знак за неговата святост! Макар че избегнал временно смъртта, тя била неизбежна орис за апостолите Божии.
Вартоломей лекувал душите и телата на хората. Проповядвал в Индия, после в Армения. Там излекувал царската дъщеря, но това понякога е твърде опасно – като отмъщението на завистниците. Отново го разпънали на кръст. Този път там го очаквали смъртта и небесният рай след нея.
Църквата посвещава 11 юни и на апостол Варнава.
В народната вяра Вартоломей е един от четиримата градушкари. Затова наричат празника му Върти-удри и Върти-сучи. Почитат деня и като обрат в слънчевия път към есен и зима.


РИТУАЛИ


Чака се изгревът на слънцето. Да види човек как се обръща, но, от друга страна, и то да види човека и да го благослови със здраве и късмет.


ЗАБРАНИ


Не се работи, защото ще последват град и пожари. Домашната работа е забранена, за да няма виелици.
Не се сее нищо, защото няма да поникне. Не се садят лук, кромид, зеле, защото няма да узреят.
Жените избягват да мият главите си, за да не станат "въртоглави" и "щури", да не страдат от главоболие.


МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ


Овчарите предсказвали времето през годината по първите дванадесет часа на деня – всеки час съответствал на определен месец от годината. Следели не само слънцето, но и вятъра – откъде духа и с каква сила, колко са облаците на небето и накъде се движат.


ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ


Ветрове и вихрушки

Природните стихии, неподвластни на човешкия разум и опит, са за българина магически и свръхестествени същества. Такива са и ветровете – зли духове, които живеят на края на света. Дадени са от Бог за наказание на хората. Много грехове и много наказания за съжаление спохождат земята ни. Ветровете са заключени в една голяма пещера, пази ги сляп великан, който запушва с длан отвора на пещерата, но от време на време не може да намери точно дупката – нали е сляп! – и ветровете хукват като отвързани по света. Докато не се навърлуват до насита, не се връщат.
Казват също, че ветровете се раждат и от морските вълни, когато морето се разсърди и вълните му се бият една в друга. А може би точно като живи божества се раждат срещу Коледа и се кръщават на Водици.
Имената им българинът свързва с посоката, от която идват, и с времето, което носят със себе си. Южният, или благият, вятър идва от топлото море и носи дъжд. Долнякът върви от изток на запад и докарва сняг, а горнякът, обратно – вее от запад на изток. Белият вятър идва от Бяло море, черният – от Черно. И дали защото то е нашето море, вярва се, че черният вятър носи късмет и добро на българите, помага на християните. Горнякът винаги разкарва облаците, разкъсва мъглата, затова го наричат и яснец. През лятото носи прохлада, а през зимата – студ, и то такъв, че звездите треперят и всичко се вледенява. Долнякът докарва облаци, през лятото – дъжд, а през зимата – сняг. Наричат източния вятър още и "пикльо" заради многото дъжд, който го следва.
Най-опасна е вихрушката. Тя е самодивско дело, особено когато се свива на кръстопът. Ако някой има нещастие да го стигне вихрушка, трябва да мълчи на всяка цена – да не се чуе гласът му и да го вземат юдите. Ще се предпази също, като легне на земята и плюе. Добре е да каже нещо хубаво на самодивите и нещо лошо за себе си, например: "Лук ям, лук мириша, а вие сте сладки и медени." С добро и уважение злото може да бъде умилос­тивено и прогонено.

   Последна актуализация: 06.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания