Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 25.06.2019 
   Източник: Справочник "Труд"  

Б-ДИНСТ

Германска военноморска служба за КРИПТОАНАЛИЗ от Втората световна война. Б-динст е съкращение от Веоbachtungsdienst (наблюдателна служба). Службата е особено ефективна в декодиране радиосъобщенията на съюзниците. Информацията се използва за насочване на германските подводници към англо-американските морски конвои. Има огромен принос за германския успех в началния етап на боевете в Атлантика, тъй като предоставя на командирите на подводниците навременна и точна информация за движението на съюзническите конвои.
Историята на Б-динст води началото си от 1919 г., когато членове на организацията за декодиране към Имперския германски флот, воювали през Първата световна война, са призовани отново на служба. Службата има няколко успеха при разкодиране на английските военноморски КОДОВЕ през 20-те и 30-те години, а в самото навечерие на Втората световна война успява да разкодира и кодовете на други страни. Б-динст попада на златна мина с английския боен кораб Сик, който потъва в плитки води край Тобрук през септември 1942 г. и кодовите книги попадат в ръцете на германците. През март 1943 г., когато в Атлантическия океан се разгръщат решаващи 'конвойни сражения', Б-динст разчита някои от английските морски кодове с лекота и постоянно. По-сложно е положението с американските военноморски кодове. През април 1942 г. американският военноморски флот започва да използва нова машинна система за ШИФРИ. През април 1943 г. значението на Б-динст започва да отмира, тъй като през септември 1942 г. разчетеният английски код излиза от употреба.
Много от документите на службата са унищожени по време на въздушно нападение на съюзниците над Берлин през ноември 1943 г. С течение на времето опитът на съюзниците в кодирането нараства, което намалява шансовете на Б-динст за разкодиране. Независимо от това според историка на разузнаването ДЕЙВИД КАН Б-динст 'бележи успехи, несравними с която и да е агенция от Третия райх'.
През войната персоналът на Б-динст нараства до 5000 служители, 1100 от които са в БЕРЛИН. След бомбардировките през ноември 1943 г. щабът на Б-динст е преместен от Берлин в Еберсвалд, на 40 км северно от столицата. През 1943 г. организацията засича около 8500 шифрирани съобщения на съюзниците за денонощие, въпреки че някои са дублирани и не всички са разчетени.

   Последна актуализация: 06.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания