Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 21.05.2019 
   Източник: Справочник "Труд"  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ОБЩЕСТВО

СЪГЛАШЕНИЕ БРЮС

Съглашение между Великобритания и САЩ BRUSA (Britain-United States), подписано на 17 май 1943 г. Официалният договор е за размяна на данни в областта на РАДИОТЕХНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ между двете страни, намиращи се по това време в състояние на война с Германия и Япония. "Значението на сключения договор е много голямо. Той узаконява сътрудничеството в размяната на радиотехническа информация на най-високо равнище, съвместната работа над едни и същи документи от специалисти на двете страни, изработването на общи правила за ползване на строго секретни материали и методи на разпространението им" – пише ДЖЕЙМС БАМФОРД в книгата Замъкът на загадките (The Puzzle Palace, 1982).
Дешифровчиците в армията и ВМС на САЩ и британската ПРАВИТЕЛСТВЕНА ШКОЛА ЗА КОДОВЕ И ШИФРИ започват да обменят радиотехнически материали и шифрови машини още в началото на 1941 г. Но едва след приемането на Съглашението БРЮС е осъществено истин­ско тясно сътрудничество на всички равнища. Двете страни даже са принудени да приемат близки КОДОВИ ДУМИ и да набележат общи приоритети в криптоанализа, както и да уеднаквят правилата за ползване на материалите от УЛТРА и ПЪРПЪЛ.
Съвсем скоро протоколите на Съглашението БРЮС са подписани и от Австралия и Канада (вж. ЦЕНТРАЛНО БЮРО). През 1947 г. Съглашението БРЮС е закрепено със Съглашение ЮКЮС (между Англия и САЩ).

   Последна актуализация: 06.02.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания