Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 21.06.2018 
   Източник: Справочник "Труд"  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ОБЩЕСТВО

АВРОРА

Свръхзвуков разузнавателен самолет, за който се предполага, че се разработва от Съединените щати, за да замени SR-71 БЛЕКБЪРД. Военновъздушните сили и Министерството на отбраната отричат това. Спекулации­те за съществуването или поне за създаването на подобен самолет нарастват през 1991 г., когато SR-71 е изтеглен от експлоатация.
Съвременните СПЪТНИЦИ с помощта на осъвременения U-2 и ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ С ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ очевидно имат необходимите ВЪЗДУШНОРАЗУЗНАВАТЕЛНИ качества.
Журналисти и пилоти обаче говорят за самолет с триъгълни криле, който е труднозабележим и лети при скорост до М 5. Казват, че самолетът е с триъгълна форма, с двойка опашни вертикални стабилизатори (без хоризонтални опашни повърхности). Английският писател Бил Суитман (пише предимно на авиационна тематика) споменава за свидетели, които са виждали такъв самолет в полет над Северно море през август 1989 г.
Освен това се появяват твърдения в пресата, че предложеният национален аерокосмически самолет (National Aero-Space Plane – NASP) – с форма, подобна на тази, която приписват на Аврора, може да се окаже програмата за ПРИКРИТИЕ на самата Аврора. Публикуваната програма на NASP (сега вече изостанала от сроковете) е създадена за разработка на граждански самолет, който при M 6 да прелети за 2 часа 13 816 км. Интересното е, че NASP има военно обозначение Х-30 и е спонсориран от ВВС на САЩ и НАСА (Национална агенция по аеронавтика и космически изследвания).
Названието Аврора е случайно КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ – по невнимание така е публикувано през 1985 г. в бюджетно искане на Пентагона. Единственото обяснение на Министерството на отбраната е, че програмата е секретна.

   Последна актуализация: 23.08.2004  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания