Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
Кликни, за да купиш.
   Източник: Световна кулинарна енциклопедия  
  Статията се среща още в:
  - ОБЩЕСТВО > Кулинария

СМЕТАНА

Сметанова торта с желирани бели череши

Гъст, маслен горен слой на варено мляко, каймак. Служи за производство на млечно масло, но се използва и като самостоятелен продукт. Съдържа млечни мазнини 30–45 %, белтъчини 3,5 %, минерални соли, витамини. У нас се предлага като прясна, сладка сметана и като заквасена сметана.

Сметана прясна – получава се от центрофугирането на краве мляко с ниска киселинност, пастьоризира се при 85° и веднага се охлажда до 5–8°, зрее 24 ч и се предлага на пазара. Произвежда се с масленост 45, 30 и 12 %, като последната се прави само за добавка към кафе. Това е еднороден продукт с леко кремав цвят и специфичен аромат, но е нетраен.

Сметана заквасена – получава се от прясна сметана, охладена след пастьоризация до 20° и заквасена с ароматообразуващи млечнокисели бактерии. След като киселинността се повиши до 60 оТ, се охлажда до 5°, зрее 48 ч и се предлага на пазара.

    Ако сметаната не се разбива добре, добавете в нея белтък, охладете силно сместа и тогава разбивайте отново. 
    Сметаната става стегната и не се разтича, ако се разбива с пудра захар.

   Последна актуализация: 15.11.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания