Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 24.07.2014 
Кликни, за да купиш.
   Източник: Световна кулинарна енциклопедия  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ОБЩЕСТВО > Кулинария

САЛАКА, Clupea harengus

Балтийска риба от сем. селдови, с много вкусно месо. Съдържа до 18 % белтъчини и 12 % мазнини. Използва се пържена, при студени блюда и горещи закуски, пушена, осолена, в консерви.

Салакапихвит – "бифтек от салака" (Финландия) – рибите се режат откъм гърба, махат се гръбнаците, редят се разтворени, наръсват се със смес от брашно, сол и черен пипер, върху една риба се слагат наситнен зелен лук и копър, покрива се с друга риба, с кожата навън, така се правят "бифтеци", панират се с брашнена смес, пържат се в масло, сервират се поръсени с горещо масло и хрян.

   Последна актуализация: 15.11.2005  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания НетИнфо БГ