Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Големите убийства
Част 1. Смърт по време на преход - от Крушата до Луканов
Кючуков (07.07.1995)
Делото за доцента показа, че у нас никой не е застрахован от обвинение в убийство
Пламен Миронов:
  
Виж още:
Други литературни произведения /Разследване
Големите убийства
Автор:
Заркова, Анна

Делото за доцента показа, че у нас никой не е застрахован от обвинение в убийство

Моля те, ангажирай опитни частни детективи да разкрият кой уби Ламбо, аз съм невинен – пише отчаяно в бележка, която тайно праща на брат си от килията, шефът на “БГ план” Пламен Миронов. В продължение на 11 месеца (от октомври 1995 до август 1996 г.) той и съдружникът му Константин Георгиев бяха задържани под стража по обвинение за разстрела на бившия заместник-министър на образованието Ламбо Кючуков. Миронов действително е имал основание да се съмнява в компетентността на официалното следствие, стана ясно от последвалите събития. Двата шумни, но безрезултатни ареста на застрахователните босове показаха само, че в България никой не е застрахован от недоказано обвинение в убийство.
След погребението на 37-годишния доцент по философия магистратите са в неведение за насилствената му смърт. Главна прокуратура отхвърля жалбата на вдовицата му, оспорваща постановлението за прекратяване на обвинението срещу Миронов и Георгиев. Делото е върнато на Националната следствена служба, откъдето уверяват, че продължават да търсят истинските убийци на Кючуков.
Трупът на преподавателя във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е открит от случаен минувач на 7 юли 1995 г. на сметище в местността Бялата вода на Витоша.

Схема на местопрестъплението край сметището
в местността Бялата вода на Витоша

Философът е убит с четири куршума в главата, установиха криминалистите. Неизвестният стрелец е издебнал жертвата си в гръб, прицелил се е от около половин метър и е натиснал спусъка. Първият куршум е пронизал тила и е излязъл през окото. Преди Кючуков да падне, убиецът е гръмнал още три пъти – точно в дясното му слепоочие.
Екзекуцията е извършена с пистолет “Збройовка”, модел 1950 г., който е намерен при допълнителен оглед на местопроизшествието, личи от материалите по делото. Експертизата показва, че ударникът на оръжието не съответства на оригиналния – той или е саморъчно изработен, или е бил допълнително подложен на механична обработка. По данни от Интерпол пистолетът е бил продаден на неизвестно лице в Югославия. Освен него на местопрестъплението са открити и други веществени доказателства – две гилзи, чадър и мъжка носна кърпа. При огледа са забелязани следи от автомобилни гуми с различен грайфер, но от тях криминалистите пропуснали да снемат отливка (?!).
Кървавото деяние е дело на професионален килър, единодушни са запознатите с разследването. “Човек, който пише стихове, не може да отнеме така хладнокръвно човешки живот” – заявява близък до следствието, визирайки обвиняемия Пламен Миронов.
Мотивът за разстрела остава неизяснен в хода на делото. Следата, водеща към шефовете на “БГ план”, се оказва илюзорна тъкмо защото при нея липсва мотив, заради който Миронов да убие доцента. Според адвоката Трендафил Данаилов “доцентът е бил връзката между “БГ план” и Министерството на образованието. Той е работил по сключването на договор между ведомството и застрахователната компания, от която застрахователите са щели да спечелят милиони”.
Миронов няма интерес да убие Кючуков, заключава защитникът. Факт е, че след убийството договорът пропада.
“Вътрешното ми убеждение е документирано в заключението по делото – казва шефът на отдел “Тежки престъпления срещу личността” към НСлС Богдан Карайотов след освобождаването на Миронов и Георгиев. – А то е, че двамата освободени са извършили престъпление, те нямат алиби. Срещу тях има косвени улики. Именно техният анализ ни дава основание да направим извода, че те са извършителите на убийството”.
“Моето вътрешно убеждение пък е точно обратното – контрира защитникът на обвиняемите Трендафил Данаилов. – Но докато моето убеждение се основава на факти, това на г-н Карайотов се опира на предположения”.
Трудно може да се оспори, че трите основни версии, по които се работи в следствието, се градят повече на догадки, отколкото на безспорно установени факти и събития.
Първата хипотеза е свързана именно с ангажимента на Кючуков да изготви проект за сключване на договори за застраховка “Живот” и “Злополука” на ученици и учители между “БГ план” и образователното министерство през мандата на министър Илчо Димитров.
Втората версия визира пак бизнесотношения, уредени с куршумите. По делото има данни, че доцентът е правил аматьорски опити да посредничи при търговски сделки. Той предложил на свой познат да участва с валутни средства в сделка за Сърбия с ориз, олио и захар, без да уточнява фирмата, от чието име действа. Освен това доцентът събирал пари и за сделка с югославската фирма “Металпрогрес”. Според свидетели по делото с тази бизнесоперация било ангажирано дружество “Екко” на Пламен Миронов и брат му Николай. То е сключило договор със сърбина Драгиша Стоянович за износ на полимери от “Нефтохим”. Миронов търсел заем от около 200 000 DM за търговията с нефтопродуктите, гласят свидетелски показания. Според тях да намери част от парите се заел Ламбо Кючуков. Той бил дал на Миронов 34 000 DМ от лични спестявания и други 59 000 DM, взети от приятели срещу договор за издължаване с 5 % месечна лихва.
Пламен Миронов обаче отрича да е длъжник на Кючуков. Той самият бил дал на доцента 47 000 DM, поискани за ново жилище и за неуточнен все още личен бизнес.
Доцентът по теория на познанието е дължал пари на застрахователя, а не обратно, твърдят защитниците на обвиняемия и подчертават, че смъртта на Кючуков е във вреда, а не в интерес на Миронов. Обвинителите на Миронов не разполагат с документи, доказващи обратното.
Трета версия свърза смъртта на Кючуков с намерението му да закупи за семейството си по-голямо жилище. Той възнамерявал да вземе апартамент в жилищна кооперация на столичната улица “Цар Борис I”, твърдят роднините му и приятели. Собственичката не живеела в него, а имала къща на Витоша. Шефът на “БГ план” Миронов, с когото Кючуков поддържал близки отношения от 1991 г., се наел да посредничи и няколко пъти уговарял срещи с продавачката, но те не се осъществили. В офиса на “БГ план” обаче Кючуков два пъти се срещал с племенника на въпросната собственичка. По-нататък в хода на делото е установено, че жената нямала намерение да продава жилището си, нито пък живеела в Бояна, както уверявал племенникът є.
Анализът на събраните противоречиви доказателства е последван от ареста на Миронов. На 17 октомври шефът на “БГ план” е извикан, за да уточни свидетелските си показания в следствието. Вместо протокол за разпит на свидетел му връчват обвинение и го заключват в ареста. Два дни по-късно зад решетките е прибран и Константин Георгиев. Обвинението срещу него е същото – за предумишлено убийство по чл. 116 от НК.
Девет месеца по-късно националното следствие приключва разследването с мнение за съд на двамата застрахователни шефове. Прокуратурата обаче прекратява наказателното производство срещу тях поради “липса на доказателства за извършено престъпление”.
Няма категорично установена причинно-следствена връзка между действията на обвиняемите и убийството. Пламен Миронов не е притежавал пистолет “Збройовка”, при претърсването на офиса му е намерен само армейски револвер “Гасер”, модел от 1878 г. Не е установен по категоричен начин и користният мотив за престъплението според становището на прокуратурата. Подготвяният договор между “БГ план” и образователното министерство към датата на убийството не е бил факт, а като консултанти при проекта са участвали и други лица освен доцента. При разследването не са събрани доказателства, уточняващи мъгливите финансови отношения между Миронов и Кючуков. Остава само предположение, че Кючуков е тръгнал към Витоша, за да се срещне с мистериозната продавачка на жилище. Следствието само допуска, че най-вероятните му придружители са били Миронов и Георгиев. Данните по делото обаче не водят до категорични заключения, че двамата застрахователи действително са придружавали доцента и са го умъртвили, заключават прокурорите.
Миронов и Георгиев нямат алиби за времето от 13 до 15 часа в деня на кръвопролитието, подчертават убедените в тяхната виновност. Според съдебномедицинската експертиза доцентът е застрелян в 15,30 часа. Към 12,30 часа на 7 юли Кючуков е посетил офиса на “БГ план” на ул. “Цар Асен”, носейки на Миронов и брат му документи за регистрация на фирма “Пакт”. За 15 часа просветният шеф имал уговорена среща със съдружника на фирмата Григорий Вазов, на която не се явил. Според показанията на Миронов и Георгиев двамата към 13,30 часа закарали Кючуков до университета и се уговорили да се видят отново към 16 часа.
Няма очевидци на онова, което са правили шефовете на “БГ план” в часовете на убийството. Техните собствени обяснения са лишени от доказателствена стойност. Факт е обаче, че поне десетина от познатите на широко известния просветен шеф Кючуков също не могат да докажат със свидетели, че са били другаде, а не зад него на Витоша в мига, когато куршуми са пронизали тила му.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания