Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Шестоднев
Богословие (Небеса)
Пролог
За видимото творение
За водите
Зa човека
  
Виж още:
Българска художествена литература /Българска средновековна литература
Шестоднев
Автор:
Йоан Екзарх
        

За водите

Също и водата е един от четирите елемента, прекрасно божие творение. Водата е елемент мокър и студен, тежък и стремящ се надолу, лесно разливаем. За нея споменува божественото Писание, като казва: „И тъма имаше над бездните, и дух божи се носеше над водите.” Защото бездните не са нищо друго освен множество вода, чийто край е непознаваем за човеците. И тъй в началото вода се е разливала по цялата земя. Бог преди всичко създал твърдта, като разделил водата, която се намирала над твърдта, и водата, която се намирала под твърдта. Защо [твърдта] била утвърдена по повеля на господа посред бездната от вода. Поради това бог казал: да има твърд, и така станало. А защо ли бог поставил над твърдта вода? Заради топлинното нагряване от слънцето и етера, защото непосредствено подир твърдта се простира етерът, а Слънцето, Луната и съзвездията лежат върху твърдта. Ако не би лежала вода над твърдта, тогава тя би изгоряла от топлината.
След това бог заповядал водата да се събере в едно вместилище. Това, че се говори за едно вместилище, не означава, че водите са се събирали на едно място, защото след това отново се говори: „сборищата вода нарече морета”. Това слово показва, че всички води тогава са се намирали отделно от земята. И така водите се събрали в своите сборища и се явила сушата. Оттук произлезли двете морета, които обграждат Египет, защото той лежи посред тези две морета. Образували се различни морета, както и планини, острови, заливчета и пристанища заедно с различни заливи – едни от тях плитки и имат пясък, а други стръмни и дълбоки още в самото начало. Такова е също морето, което е на изток и се нарича Индийско, както и северното море, което се нарича Каспийско. По този начин са се образували и езерата.
Съществува и Океанът, който като река обкръжава цялата земя. За него, както ми се чини, говори божественото Писание: „Из рая изтича река”, която има пивка и сладка вода. Той доставя вода на моретата, която, като се задържи продължително в моретата и стои неподвижна, става горчива, тъй като слънцето и вихрушките изсмукват постоянно най-тънката част от нея. Така чрез изпарението [процеждането] на сладката вода се образуват облаците и валят дъждовете.
[Океанът] се разпределя в четири реки. Името на първата е Фисон, сиреч Ганг, индийска [река]. Името на втората е Геон, сиреч Нил, която се втича в Египет от Етиопия. Името на третата е Тигър, а името на четвъртата Ефрат. Има и много други и големи реки. Едни от тях се вливат в морето, а други изчезват в земята. Обаче и цялата земя е дупчеста и прорязана от вътрешни ходове, та сякаш има някакви жили, чрез които поема вода от моретата и извежда изворите. Изворната вода се определя от свойствата на почвата, защото морската вода се процежда и се просмуква през земята и така става сладка. Ако мястото, отгдето изтича изворът, се случи горчиво или солено, то съобразно с почвата е и водата. Често пъти водата, като бива стеснявана и избликва под натиск, се нагрява и поради това излизат на повърхността естествено топлите води. И така по божие повеление в земята са се образували празнини и по този начин водите са се събрали в своите сборища. Първом бог е заповядал на водата „да произведе живи души”, тъй като той желаел чрез водата и чрез светия дух, който в начало се носел над водите, да обнови човека, което е кръщението. Така прочее казва свети Василий. [Земята] произвела големите и малките животни, китове, дракони, морските риби, които се движат във водите, и крилатите птици. Тъй чрез птиците се съчетават водата, земята и въздухът, защото птиците произлизат от водата, ходят по земята и летят по въздуха. А водата е най-прекрасното нещо и е много полезна, като очиства от нечистота не само плътска, но и душевна, ако приеме благодатта на светия дух.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания