Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Жития
Житие на свети Йоан Рилски Чудотворец
Пространно житие на Иларион Мъгленски
Житие на света великомъченица Кириакия–Неделя
Житие на света Филотея Търновска
Молитва на света Петка след завръщането й от пустинята
Възхвала на света Петка
Обръщение към света Петка
Молитва към света Петка
Мощите на света Петка в Търново
Житие на Петка (Параскева)
Из посланието до Киприан
  
Виж още:
Българска художествена литература /Българска средновековна литература
Жития
Автор:
Евтимий Търновски
    

Мощите на света Петка в Търново

След като се измина немалко време и след като отслабна скиптърът на гръцкото царство, по божие попущение, не зная как, то биде завладяно от римляните, които Свещеното писание нарече желязна палица. Когато завладяха царстващия град, те обраха безсрамно всички свещени съсъди, още и честните мощи на светиите, всички църковни утвари, всичките царски богатства и по-право да се рече – цялата красота на града. Всичко това те отправиха и изпратиха в Рим. Като наблюдаваше всичко това съборът на благочестивите, облак от жалост и печал покри всички и всеки от тях не чуваше нищо друго освен: „Възкръсни! Защо спиш, господи? Защо забравяш нашата нищета и нашата печал?” – и прочее. Множество такива и подобни на тях поплаки изричаха благочестивите.
В това време благочестивият български цар Иван-Асен, син на стария цар Асен, тържествено и явно подкрепяше яко благочестието. Той никак не се изплаши от техните лаяния. Нещо повече – като намери сгодно време, той смело скочи срещу владичеството на нечестивите латинци и покори цялата Македонска област, още и Серес – заедно с цялата Атонска или, по-добре да се нарече, Света планина. Освен това той завладя и славния Солун с цяла Тесалия също и Тривалия, а също и Далмация, която се нарича и Албанска държава, дори чак до Драч. В тези земи той тържествено и благочестиво постави митрополити и епископи, както с открито лице свидетелстват неговите царски хрисовули в славната Светогорска лавра и в Протата. Ала той не се задоволи само с това, а здраво и мъжествено покори и завладя всичко, дори до царстващия град, па опустоши и покори и самия царстващ град, а франките, които управляваха там, постави под властта си.
Когато Иван-Асен всичко така завладяваше и покоряваше, до него достигна славата на преподобната. Като се научи за нея с голяма радост, от сърце се разпали. Подобно на елен, разпален за водни извори, и той желаеше някак да се наслади от нетленното съкровище на честния ковчег със свещените мощи на преподобната: защото тя навсякъде просия с чудеса, навсякъде разпростря благотворни лъчи, та озари всички земни краища.
– Щом намери сгодно време, благочестивият цар намисли добър и благоугоден план, полезен и достоен за похвала. Веднага той изпрати пратеници при франките, които бяха в Цариград; не искаше нито сребро, нито злато, нито бисери, нито скъпоценни камъни, а вредом прославения ковчег на преподобната. Защото какво друго щеше да му бъде помило от тялото на преподобната? Винаги в ума му беше тази мисъл: „Дори и до половината от царството ми да поискат, готов съм всичко да дам; било имоти, било злато, било сребро, било бисери, било скъпоценни камъни – всичко от сърце ще дам, от всичко ще се лиша, само да получа съкровището, което аз желая.”
Когато чуха това, франките тутакси се отзоваха на молбата; с всяко усърдие и бързина както във всеки друг случай, така и в този те го послушаха и заповядаха той да получи желаемото; а в знак на покорност изпратиха и много други неща, като обещаваха и като уверяваха, че и душата си ще дадат, ако би било възможно.
Самодържецът Иван-Асен, като слушаше за тия неща, струваше му се, че лети на небето, и от преголяма радост нямаше къде да се дене. И веднага изпрати тогава много тържествено всеосвещения Марко, който беше митрополит па великия Преслав, за да пренесе тялото на преподобната от Епиват в славния град Търново. А след като отиде там с ревност, онзи митрополит Марко й отдаде всички съответни почести, а след като взе тържествено свещените мощи, ревностно се отправи за своята родина, отдавайки благодарност на бога и на преподобната.
След като измина франкските владения и стигна в своята страна, всички из околността се притекоха и със свещи, кадила и благовонни масла проводиха ковчега на преподобната до славния и царстващ град Търново. А когато за това узна, благочестивият цар Иван-Асен излезе из града със своята майка царица Елена, със своята царица Ана и с всички свои велможи. С тях беше й всечестният патриарх кир Василий с целия църковен клир; с тях беше и безчислено множество народ. Царят и всички, които бяха с него, отидоха пешком на четири поприща от града, за да посрещнат с голяма тържественост преподобната. Като я поеха благоговейно със своите ръце, от душа и от все сърце я целунаха с любов. Когато пък я донесоха, положиха я в царската църква, където лежи и до ден днешен, давайки различни изцеления на онези, които с вяра и любов се притичат към нейния славен ковчег.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания