Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Полска китка
Бабиното петленце
Агънце
Гарванова молба
Вей вечерник
Воденичката ми
Гълъби
Гергьовден
Градинка
Дзън, дзън...
Дай си, дете, ръчицата
Жетва
Към децата
Козички
Кончето ми
Зайо
Дядовите свинчета
Есен
Качамак
Заю на война
Ластовичка
Към зимата
Мишчици
Моите воловци
Май
Молба на китката
На Гергьовден
Мотичката ми
На орача
На разсъмване
Песен на косача
Облаче
Нива
Поточе
След дъжд
Прощаване
Пред стадото
Свирка
Рибар
Пуйо
Пролет
Родина
През май
Събуди ме, мамо...
След зимата
Тракалцето ми
Слънце грее
Теменужка
Жерави
Хубаво си
Утро
Трудът е богатство
Щъркел
Урок
Дете и птиче
Чичо, чичо...
Закъснялата птичка
Зима
Зимна нощ
Дядо Мраз
Суровакница
На Нова година
Сурва, сурва година
Прела баба
Луд гидия
Похвала
Старо хоро
Мецанино руно
Подмладена баба
Ерген Нено младожено
Заю кум
Пис, пис, писано
Ловец
Духай, ветре
От изток
Стадото ми
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Поезия
Детска литература /Поезия
Полска китка
Автор:
Церковски, Цанко

Цанко Генов Бакалов (28.X.1869–2.V.1926) е български писател и политик, известен с псевдонима си Цанко Церковски. Роден е в търновското село Бяла черква – населено място, известно с будния си възрожденски дух. Там е развивал дейността си легендарният революционер и народен поет Бачо Киро. Още преди Освобождението в това китно селце е основано първото селско читалище.
Ц. Церковски получава основното си образование в родното място. Учи гимназия във Велико Търново, Педагогическото училище в Казанлък, а през 1891 г. завършва педагогическо училище в Силистра. Веднага след завършването си той започва да работи като народен учител в различни села – Бей бунар, Полски Тръмбеш, Мусина и Батак (Търновско). След 1897 г. се завръща в Бяла черква, където започва да пропагандира социализма, да се занимава с журналистическа дейност и със земеделие. Първият му политически ход е постъпването като член на Българската работническа социалдемократическа партия (1898), в чието списание – „Ново време“, сътрудничи.
Церковски е един от основателите на Българския народен земеделски съюз и взима дейно участие в политическия живот на България. Заема длъжността министър няколко пъти – министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството (17.X.1918–23.I.1919; 21.V.1920–16.III.1923); министър на железниците, пощите и телеграфите (28.XI.1918–6.X.1919; и.д. 9.II.1923–14.III.1923); министър на народното просвещение (6.X.1919–21.V.1920). Няколко пъти лежи в затвора заради политичческите си възгледи – последният от които довежда до смъртта му.
Цанко Церковски е изпитал всички радости и неволи на селския живот и земеделския труд, макар че работи като учител, а по-късно се издига до висши държавнически постове. Той си остава дълбоко свързан с радостите, страданията, нуждите и грижите на селото. С това са свързани и многото му стихотворения, разкази, пиеси и роман. Литературната му дейност започва още докато учи – първото му отпечатано стихотворение е „Молепсаний“, което излиза в списание „Ден“ през 1891 г.
Още като млад той започва да пише стихотворения за деца – в този период автори на творби за деца са единствено П. Р. Славейков, В. Попович и И. Вазов. Името на Церковски се свързва с най-добрите образци в детската поезия, а той е един от създателите на детската поезия в България. Най-напред са издадени детските му стихове в книгата „Детски раздумки” през 1905, а през 1931 г. Министерството на народното просвещение издава стиховете му под заглавие „Златни класове”. В този сборник със стихотворения са поместени почти всички негови детски поетически творби, а в текста е запазена авторовата редакция.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания