Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене


 Превод
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 23.05.2019 
  
Виж още:
Детска литература /Приказки
Преводна художествена литература /Немска литература
Приказки
Автор:
Братя Грим

Братя Грим и приказките

Якоб Грим е роден на 4.1.1785 г., а брат му Вилхелм - на 24. 2.1786 г., и двамата в Ханау.
Двамата започват да се занимават сериозно със събирането на немски народни приказки около 1806 г. През 1812 г., около Коледа, излиза първият том на “Kinder- und Hausmarchen” - “Приказки за децата и дома”. Три години по-късно се появява и вторият том. През 1837, 1841, 1843, 1850 и 1857 са публикувани новите, допълнени и значително преработени издания на книгата.
Устни разкази и писмени документи, стари книги и хроники - това са изворите, от които братя Грим черпят живата вода на народното разказваческо изкуство. Помагат им много приятели и съмишленици - от всички краища на страната пристигат вълшебни истории за безстрашни юнаци, красиви принцеси и добри джуджета, забавни случки с разбойници и животни, поучителни разкази за мързеливци и глупаци. Една голяма част от приказките във втория том на “Kinder- und Hausmarchen” братята научават от своята най-добра разказвачка и помощница - Доротея Фиман, съпруга на земеделец от гр. Хесен. Родена във Франция, в стар хугенотски род, още като малко момиченце Доротея се запознава с приказките на Шарл Перо, известния френски писател от времето на крал Луи ХIV. По-късно госпожа Фиман предава на братя Грим тези чудни истории, обогатени и украсени от природната й дарба на сладкодумен разказвач. В предговора на втория том от “Приказки за децата и дома” двамата пишат: “Този, който си мисли, че народният разказвач лесно може да “фалшифицира” устното предание и да прояви небрежност към съхраняването на традицията, а оттук - че е невъзможно трайното съществуване на първоначалния образец, трябва да чуе как тя (Доротея Фиман) винаги разказва приказките по един и същ начин и лично да се убеди в нейния ревностен стремеж към достоверност. Нито веднъж тя не промени каквото и да е било при повторния разказ и поправяше всеки пропуск веднага, щом го забележи.” В знак на благодарност и уважение към всички, които съхраняват и продължават традицията на устното народно творчество, братя Грим поставят портрета на Доротея Фиман на първата страница на своите “Приказки за децата и дома”.
Братя Грим развиват теорията за произхода на приказката от мита. Подкрепя я най-значителния труд на Якоб Грим - “Немска митология”. Така те поставят началото на сериозната научно-изследователска дейност в областта на народното разказваческо творчество. Като учени-изследователи те възприемат народната приказка не просто като забавна случка, като източник на идеи, мотиви и сюжети. За тях тя е обект, който трябва да бъде запазен за науката, да се проучи сериозно и задълбочено. Водени от този принцип, братя Грим се стараят да представят на своите читатели естественото, неподправено обаяние на народната приказка. Макар че Вилхелм обработва историите, за да им придаде по-силно поетично звучене, те запазват живия език и непосредственост. Отначало изследването на приказката като жанр е тясно свързано с литературознанието и историята, но по-късно се оформя като самостоятелна научна дисциплина.
За образец на съвременните издания на приказките на братя Грим служи почти без изключение книгата от 1875 г.
И до днес братята Якоб и Вилхелм Грим са едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки не само в Германия, но и по целия свят. Близо 200 г. тяхната книга се преиздава безброй пъти в Германия, а популярността й в света нараства все повече.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания