Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Писма
До Григор Василев
До Дора Габе
До Данаил Константинов
До Николай Лилиев
До Владимир Василев
До неизвестно лице
  
Виж още:
Други литературни произведения /Епистоларна литература
Писма
Автор:
Йовков, Йордан

До неизвестно лице

София, – ІІІ. 1931

Уважаеми г-н учителю,
Извинете, че се осмелявам да ви пиша, без да ви познавам. Обръщам се към вас, понеже сте учител в едно от ония наши села, които дават най-много емигранти в Америка. Ще ви моля за една услуга, която, ако бъдете любезен да ми направите, ще ви бъда много благодарен.
Ето в какво се състои работата: за една моя повест, която сега започвам, имам нужда от няколко действителни случки, станали с ония българи, "американци", както им казват, които се връщат от Америка доста забогатели, с много долари. Именно: те се връщат след дълго отсъствие и техните пари, тяхното богатство става причина за някоя любовна, семейна или друга от тоя род история. Аз не се съмнявам, че подобни случки е имало, ако не точно във вашето село, то другаде наблизо, и те се знаят. Прочее, аз ви моля да опишете и ми съобщите една или няколко такива случки. Ще прибавя, за да ви бъде по-ясно, още едно: интересуват ме не твърде обикновените и банални истории, за които е дума, а ония от тях, които са по-изключителни, по-интересни, по-комплицирани и богати е перипетии. С една дума – ония случки, – където хората, които са били замесени в тях, са били по-силно и по-дълбоко раздрусвани морално и психически, където съблазънта на парите и силата им е предизвиквала най-неочаквани и най-странни промени и последствия.
Надявам се, че ви е ясно онова, което ме интересува. Колкото за начина, по който ще трябва да предадете тия случки, не трябва да ви смущава формата: опишете ги просто, безизкуствено, тъй както сте ги чули, като предадете същността на работата.
Може, както казах, подобни случки във вашето село да не са ставали. Но вие лесно бихте научили ония, които са станали някъде наблизо.
Нищо, разбира се, не ви задължава – вие можете да ми сторите тая услуга, може да я откажете. Но аз ще ви бъда безкрайно признателен, ако се отзовете на молбата ми.
Приемете, моля, искрения ми поздрав.

Йордан Йовков

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания