Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Руски Паспорт
Убийството на Юлий Цезар
Журналистика в Тенеси
Как редактирах селскостопански вестник
Жив или мъртъв
За бръснарите
Тайнственото посещение
Банкнота от 1 000 000 лири стерлинги
Дупчете, братя, дупчете!
Разговор с Артемъс Уорд
Откраднатият бял слон
Интервюто
Разказ за доброто момче
Разказ за лошото момче
Руски паспорт
Как авторът бе измамен в Нюарк
Канибализъм във влака
Разказ за любовта на ескимоската девойка
Разказът на капитана
Легенда за Загенфелд в Германия
Великата революция в Питкеърн
До кандидат-гения
Макуилямсови и автоматичната сигнализация против крадци
Смъртоносен жребий
  
Виж още:
Преводна художествена литература /Американска литература /Разкази
Руски Паспорт
Автор:
Марк Твен
        

Тайнственото посещение

Наскоро си бях купил къща и първият господин, който прекрачи моя праг, за да ме уважи като собственик, бе някакъв експерт по данъчно облагане от Отдела за държавните приходи на Съединените щати. Не бях чувал за тези служби и искрено се зарадвах на посещението. Поканих го да седне. Той се възползва от предложението ми. Не знаех за какво да си говорим, но се чувствах длъжен да бъда любезен и отзивчив – нали вече съм стигнал високото обществено положение да притежавам собствен дом. Реших да подема непринуден разговор за работата му и го попитах възнамерява ли да отвори кантора в нашия квартал. Той кимна утвърдително.
– И как върви бизнесът? – продължих небрежно.
Той отвърна:
– Криво-ляво.
Аз реших да проявя щедрост и обещах да му стана редовен клиент.
Той искрено се зарадва и заяви, че досега не се е случвало да изпуска клиент. Прозвуча странно и самонадеяно, но човекът си изглеждаше съвсем почтен. Постепенно ледът помежду ни почна да се топи, допаднахме си и разговорът потръгна. Говорихме, говорихме, говорихме – поне аз. Смяхме се, смяхме се, смяхме се – поне той. Но през цялото време държах будна вродената си подозрителност. Включих на "пълна скорост", както казват инженерите, всичките си скрити тактики да науча повече за неговия бизнес. Той обаче ми отговаряше едносрично, неясно и завоалирано. Бях твърдо решен да му измъкна истината, без изобщо да се усети каква е целта ми. Възнамерявах да го пипна с една хитра уловка – ще му разкажа всичко за моя бизнес и прелъстителният ми изблик на доверие неусетно да го предразположи и той да разкрие повече за себе си. Помислих си: "Синко, ти още не знаеш с каква хитра лисица си имаш работа!" Гласно изрекох:
– Никога не бихте отгатнали колко изкарах от лекции тази зима.
– Обзалагам се, че не знам. Може би около две хиляди долара? О, простете, едва ли е възможно да сте спечелили чак толкова. Може би към хиляда и седемстотин?
– Ха, ха! Знаех си, че няма да отгатнете! Хонорарите ми възлизат на четиринайсет хиляди седемстотин и петдесет долара. Какво ще кажете, а?
– Удивително! Ще си го запиша. И ме убеждавате, че това дори не е всичко?
– Всичко ли! Как не, ами доходът от ежедневника "Боен вик"? За четири месеца гушнах осем хиляди!
– Божичко, истински рог на изобилието. Осем хиляди! Ще си го запиша. Сигурно това е всичко, нали?
– Ха! Ха! Ха! Че това са само трошици. Книгата ми "Глупаци в чужбина" се продава по три или пет долара парчето според подвързията. Гледайте ме в очите. За последните четири месеца, без да смятаме продадените бройки преди това, сме пласирали деветдесет и пет хиляден тираж. Чухте ли? Деветдесет и пет хиляди екземплярчета! Я го сметнете средно по четири долара на екземпляр. Това прави към четиристотин хиляди долара, синко, и аз прибирам половината.
– Ето това ще си го запиша с големи букви! Ей богу, общата сума е някъде към двеста и тринайсет-четиринайсет хиляди долара. Възможно ли е?
– Ако има грешка, тя само е занижила сумата. Доходът ми, братче, за тази година възлиза на двеста и четиринайсет хиляди зелени гущерчета.
Господинът изведнъж се разбърза да си тръгва. Стори ми се, че напразно раздух толкова сумите, защото нищичко не научих за него. На вратата той ми връчи голям плик и каза, че вътре ще намеря всички подробности за бизнеса му. Щял да се радва, ако му стана редовен клиент, щом съм човек с такъв внушителен приход. Смятал, че в града има неколцина богаташи, но щом се залавял да работи с тях, мигом установявал, че те едва свързвали двата края, горките. Отдавна не му се било случвало да стои лице в лице с истински състоятелен мъж и едва се удържал да не ме грабне в обятията си, което щяло да бъде голяма чест за него. Аз великодушно му позволих да ме притисне в прегръдката си и да отрони две-три радостни сълзи във врата ми.
Веднага щом останах сам, побързах да отворя плика. Цели четири минути съсредоточено разучавах съдържанието. После извиках готвача:
– Остави Мери да обръща палачинките, а ти ме дръж, докато припадам!
Когато дойдох на себе си, пратих готвача в кръчмата на ъгъла да плати на двама безделници денонощно да проклинат гостенина ми.
Ах, какъв мерзавец, какъв долен подлец се оказа той! В плика имаше само куп данъчни декларации – цял ферман от изписани със ситен шрифт досадни въпроси за личните ми работи. Искам да отбележа, че бяха зададени с възхитителна изобретателност и единствената им цел бе да накарат декларатора да заяви приход, поне четири пъти по-голям от действителния. Още първият въпрос смислово изчерпваше останалите:
Какви са печалбите ви през изтеклата година от каквато и да било търговска дейност, предприятие или занятие?
Следваха го десетки други, които изискваха информация даже дали съм извършвал кражба с взлом или разбойничество, дали посредством фалшификация на документи или друга измама не съм придобил собственост, която съм пропуснал да съобщя в предишните въпроси.
Как можах да се покажа такъв идиот! Сам да се накисна! Отидох до кръчмата и наех още двама безделници. Заради проклетата си суета заявих доход от 214 хиляди долара! По закон хиляда от тях не подлежаха на данъчно облагане – единствената спасителна капка в морето. При законните 5 процента данък общ доход аз трябваше да платя на държавата десет хиляди шестстотин и петдесет долара!
Имам един познат, много заможен човек, живее в същински палат, харчи като крал, а според данъчните си формуляри няма никакви доходи. Отчаянието ме отведе до неговия праг. Той взе списъка на кощунствено големите ми приходи, намести си очилата, топна перото в мастилницата и след миг ме превърна в сетен просяк. Пълна шашма! Фокус! Магия! И то благодарение само на разпоредбата за отчисленията. Записа, че "държавните и общинските ми данъци" възлизат на толкова и толкова, обаче "щетите ми от корабокрушение, пожар и наводнение" били толкова и толкова, "загубите от продажби на недвижими имоти, жив инвентар и наем за помещения" – толкова и толкова, а "разходите за ремонт, подобрения, лихви и авансови данъци" – еди-колко си. Получи се значителна сума за отчисления и когато приключи, на листа се мъдреше чистата ми годишна печалба в размер на хиляда двеста и петдесет долара и четирийсет цента.
– По закон хиляда долара са освободени от данъци – моят познат изглеждаше много доволен. – Трябва просто да подадете официална декларация и да платите данък върху двеста и петдесет долара и четирийсет цента. Това е! Ако я нямаше вратичката "Отчисления", всяка година щях да бъда длъжен да подкрепям това омразно, противно, изнудваческо и тиранично правителство!
Въпросният джентълмен по всеобщо мнение минава за един от най-солидните господа в нашия град, човек с непоклатим морал, с несъмнени качества на търговец и безупречна репутация. Как да не го вземеш за пример.
В данъчното под укорителния поглед на моя скорошен посетител потвърдих с клетва всички лъжи, измами и мошеничества. Накрая, когато душата ми се покри с дебел слой клетвопрестъпничество, безвъзвратно погребах самоуважението си, лека му пръст.
Е, какво толкова, голяма работа! С какво се различавах от стотиците други богати, почитани и уважавани граждани на Америка, които всяка година вършат същото? Хич не ме е грижа. И въобще не се срамувам. Оттук нататък ще дрънкам по-малко и ще се въздържам от някои доста вредни навици.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания