Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Руски Паспорт
Убийството на Юлий Цезар
Журналистика в Тенеси
Как редактирах селскостопански вестник
Жив или мъртъв
За бръснарите
Тайнственото посещение
Банкнота от 1 000 000 лири стерлинги
Дупчете, братя, дупчете!
Разговор с Артемъс Уорд
Откраднатият бял слон
Интервюто
Разказ за доброто момче
Разказ за лошото момче
Руски паспорт
Как авторът бе измамен в Нюарк
Канибализъм във влака
Разказ за любовта на ескимоската девойка
Разказът на капитана
Легенда за Загенфелд в Германия
Великата революция в Питкеърн
До кандидат-гения
Макуилямсови и автоматичната сигнализация против крадци
Смъртоносен жребий
  
Виж още:
Преводна художествена литература /Американска литература /Разкази
Руски Паспорт
Автор:
Марк Твен
            

Разказ за доброто момче

Живяло някога едно много добро момче. То се казвало Джейкъб Блайвънс и винаги слушало родителите си, четяло Библията и никога не закъснявало за неделното училище. Джейкъб бил трудолюбив и примерен и никога не лъжел. Бил толкова честен, че ставал за смях. Другите момчета направо се чудели – защо той не играе на топчета в неделя, не плячкосва птичи гнезда, не дава нагорещени монети на маймунките на латернаджиите. Как така се отказва от всички забавления? Опитвали се да проумеят, но нищо не им идвало на ум. Постепенно решили, че момчето "не е с всичкия си", затова го закриляли и не позволявали някой да му стори лошо.
Най-голямото удоволствие за това много добро момче било да чете книжките за неделното училище. Тук се криела голямата тайна. Той вярвал в историите за добрите момчета, разказвани в тези книжки, копнеел поне веднъж да срещне някое от тях на живо, бил готов да пропътува хиляди мили да го зърне, но уви! Всички си били отишли от този свят, преди той да се роди. Почнел ли да чете за някое много добро момче, бързал да разлисти края и да разбере какво става с него, но доброто момче винаги умирало в последната глава с илюстрация на погребението му и на опечалените му роднини, които хлипали в носните си кърпи.
На Джейкъб много му се искало да пишат за него в някоя книга от неделното училище, да го изтипосат на картинка как отказва да излъже майка си и как тя избухва в радостни сълзи заради него. Или как дава монета на окаяна просякиня с шест деца и є казва да я изхарчи свободно, без да е разточителна, защото разточителството е грях. Ето това било съкровеното желание на малкия Джейкъб Блайвънс. Вярно, притеснявал се, че добрите момчета винаги умират в края на тези книжки, че невинаги е здравословно да си толкова добър. Давал си сметка, че дори да влезе в някоя книга, няма да успее да я види, защото каква поучителна книжка ще е тя, щом в края липсва илюстрация на собственото му погребение. Нали трябва да съдържа последните му напътствия, преди да издъхне? Значи трябва предварително да си подготви предсмъртната реч, с която ще го запомнят в сетния му час.
Незнайно защо на това много добро момче никак не му вървяло. Нещата все се обръщали и не ставали така, както пишело в книжките. Ето например, когато хванал Джим Блейк да краде ябълки, Джейкъб отишъл под дървото да му прочете книжката за лошото момче, което, докато крадяло ябълки от съседа, паднало от дървото и си счупило ръката. Тогава Джим също паднал от дървото, но се стоварил върху нашия Джейкъб и счупил неговата ръка, а самият той се отървал без драскотина. Джейкъб не можел да разбере защо така. В книжките нямало нищо подобно.
Друг път няколко лоши момчета блъснали един слепец в калта, Джейкъб се втурнал да му помогне и зачакал да получи благословията му. Слепецът не само че не го благословил, ами го насинил по главата с бастуна си и му рекъл: "Посмей пак да ме блъснеш и после да се преструваш, че ми помагаш!" В никоя от книжките нямало подобна история. Джейкъб нарочно ги прегледал, за да провери.
А веднъж дълго търсил някое осакатяло, бездомно и гладно куче, за да го отнесе вкъщи, да се грижи за него и да заслужи вечната му признателност. Накрая намерил и много се зарадвал. Занесъл го вкъщи, нахранил го и понечил да го погали, но кучето се нахвърлило върху него и разкъсало дрехите му. Допитал се до авторитета на книжките си, но пак не разбрал защо кучето се държало така странно. Изобщо, каквото и да правело това добро момче, все ставало нещо лошо и непредвидено.
Един ден на път за неделното училище нашият Джейкъб съгледал група лоши момчета, които тръгвали на разходка с лодка. Той се смутил, защото знаел от прочетеното, че палавниците, които карат лодка в неделя, неизбежно се давят. Добродетелното момче се втурнало след тях със сал да ги предупреди, но една греда под него поддала, той се подхлъзнал и паднал в реката. Слава богу, случаен минувач го измъкнал и докторът го спасил с изкуствено дишане, но Джейкъб настинал и останал на легло повече от два месеца. И като връх на всичко лошите момчета в лодката цял ден се забавлявали и се прибрали у дома здрави и читави. Просто удивително! Джейкъб Блайвънс бил съвсем слисан.
Когато оздравял, той бил малко обезкуражен, но все още решен да продължава. Ако не друго, можел поне да разчита на предсмъртната си реч. И тъй Джейкъб стигнал до извода, че му е време да тръгне по море като юнга. Отишъл при един морски капитан, казал му какво иска, и когато капитанът го попитал има ли препоръки, той гордо извадил религиозна брошура с надписа: "На Джейкъб Блайвънс от любящия го учител." На капитана хич не му дремело от подобни посвещения и заявил, че не ще да го вижда пред очите си.
Невъзможно! Джейкъб не вярвал на ушите си. Във всички книжки пишело, че трогателните слова от учителя върху неделната ти брошура неизменно ще събудят най-нежни чувства у суровите капитани и ще ти открият път за всякакви престижни и доходни длъжности.
Хич не му вървяло на горкото момче. Накрая един ден, както обикалял да търси лоши момчета, за да ги вразумява, той попаднал на цяла банда в една стара леярна. Те били събрали четиринайсет кучета, завързали ги едно за друго в дълга редица и се канели да накичат опашките им с празни кутии от нитроглицерин. Джейкъб се ужасил от подготвяното кощунство. Седнал, без да забелязва, върху една от тези кутии и панталоните му хубавичко се нацапали с нитроглицерин. Хванал Джейкъб първото куче за нашийника и се готвел да отправи пълен с укор поглед към злия Том Джоунс, когато се появил пазачът Макуелтър. Лошите момчета до едно побягнали, но Джейкъб Блайвънс останал с ясното съзнание, че е невинен като утринна роса, и подхванал една от онези тържествени речи от книгите за неделното училище, които винаги започват с: "О, сър." Тъй като никое момче – нито добро, нито лошо – не започва тирадата на извиненията си с: "О, сър!", пазачът не пожелал да чуе останалото. Сграбчил Джейкъб Блайвънс за ухото и силно го завъртял. После здравичко го ритнал отзад, по нацапаните с нитроглицерин панталони, и нашето много добро момче със страшна скорост изхвърчало през покрива и поело към слънцето, следвано от остатъците на онези четиринайсет кучета, проточили се след него като опашка на хвърчило. Пазачът и старата леярна се стопили яко дим.
Бедният Джейкъб Блайвънс бил напълно лишен от възможността да произнесе предсмъртна реч, а толкова се бил трудил над нея. Може би са я чули птиците в небосвода, защото тялото му се разпиляло над четири околии и се наложило да бъдат водени пет отделни разследвания, за да се установи как точно е станало всичко1.
Това е краят на доброто момче, което не успяло да стане един от героите в книжките на неделното училище, колкото и да се стараело.
Наистина удивителен случай! И вероятно ще си остане неразгадан.


Разказът е написан около 1865 г. - бел. авт.
1 Катастрофата с нитроглицерина заемам от една вестникарска бележка, чийто автор не ми е известен, поради което не споменавам името му - бел. авт.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания