Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим с... проблемите на щитовидната жлеза
Глава 11. Изследвания и лечения
Лечение на хиперфункция на щитовидната жлеза
Антитиреоидни лекарства
Бета-блокери
Йод и йодиди
Хирургично лечение
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим с... проблемите на щитовидната жлеза
Автор:
Гомез, Джоан

Хирургично лечение

Хирургичното отстраняване на част от щитовидната жлеза се провежда под обща упойка, слага край на хиперпродукцията на хормони и е ефективно лечение на Базедовата болест и другите видове хиперфункция. Избирате това лечение, ако терапията с антитиреоидни лекарства се е провалила или е предизвикала странични ефекти, а радиоактивният йод е отхвърлен като възможност. Лечението с радиоактивен йод може да се отхвърли поради планирана или настояща бременност, кърмене, силна чувствителност към радиоактивна терапия, задължения, свързани с работа или учение, които правят неприложимо продължителното медицинско наблюдение и лечение, необходимо във връзка с радиоактивния йод.
Човек със сериозни проблеми с очите може да не рискува с радиоактивен йод, защото съществува риск от влошаването им. Други причини да изберете операция са голяма, грозна или лошо разположена гуша или подозрение за злокачествено заболяване. Операцията не се препоръчва за пациент със сериозни проблеми със сърцето или белия дроб или през последните три месеца от бременността.
Предварителни мерки. За да се избегне рискът от “тиреотоксична криза”, трябва да се вземат същите предпазни мерки, както преди третиране с радиоактивен йод. В продължение на няколко седмици се взима антитиреоиден медикамент – това трае, докато щитовидната жлеза се потисне достатъчно и стигне до състояние, близко до нормалното състояние, и през последната седмица или десет дни преди операцията се добавят йодни капки. При хирургичната намеса не е необходимо да се спрат тези лекарства дни преди операцията.
Благоприятни и неблагоприятни ефекти. Операцията е най-бързият начин да се отървете завинаги от симптомите на хиперфункция на щитовидната жлеза. В наши дни това е една изключително сигурна операция, но е възможно да се появят усложнения:
– говор – нервите на гласните връзки минават до щитовидната жлеза и може да бъдат засегнати, възпалени или дори срязани по време на операцията. Последствието е дрезгав глас, който обикновено се възстановява в продължение на няколко месеца. Възстановяването на един сериозно наранен нерв може да изисква два до три месеца;
– ниско съдържание на калций в кръвта (хипокалцемия) – при малко хора контролиращите калция паратиреоидни жлези се увреждат от операцията на щитовидната жлеза. Симптомите са спазъм на мускулите около устата, изтръпване и мускулни крампи. Калций под форма на таблетки или инжекционно ще оправи нещата. Може да се появи дълготрайната липса на паращитовиден хормон и необходимост от различно поведение;
– хипофункция на щитовидната жлеза – някои хора, въпреки че не са толкова много, колкото сред лекуваните с радиоактивен йод, постепенно стигат до хипофункция на щитовидната жлеза и се нуждаят от хормонозаместителна терапия под формата на тироксин до края на живота си.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания