Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 5. Обратният път
Отново в движение
Промяна на позицията в леглото
Преминаване от легнало в седнало положение
Упражнения в леглото
Ставане от леглото
Върху стола
Отново на крака
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
Глава 5. Обратният път

Последствията от удара обикновено са много стряскащи и потискащи за роднините и близките на болния. Да стоиш край леглото на изпаднал в безсъзнание, парализиран и очевидно много болен човек, естествено е тежко. Трудно е да се повярва, че той може някога да се възстанови и да оздравее напълно.
Но това е възможно и процесът на възстановяването започва много скоро след удара. Когато се овладеят хеморагията, тромбозите и високото вътречерепно налягане, съзнанието и двигателната активност започват да се възстановяват в рамките на часове. Задължение на болничния персонал на първо време – лекари, медицински сестри, физиотерапевти, а по-късно и на езиковите терапевти и рехабилитаторите, е да следят дали възстановяването на болния върви по възможно най-добрия начин и в оптимални граници. След това този процес продължава в семейството.
Нормално е в първите дни да се питате какви са перспсктивите пред болния. Ще оздравее ли напълно? До какво ниво, ако не напълно? Какви ще са остатъчните поражения? След колко време ще се разбере до каква степен е възможно възстановяването?
На тези въпроси не може да се отговори лесно. Някои хора се възстановяват учудващо бързо и от най-тежкия удар, особено ако са по-млади. Други остават за цял живот с тежки поражения и състоянието им се подобрява в много малка степен. Трудно е да се предскаже как ще се развият събитията при всеки отделен случай.
Въпреки това съществуват общи предпоставки, които определят до някаква степен шансовете за положителен изход от ситуацията:
– Колкото по-тежки са началните поражения от удара, толкова повече време е необходимо за възстановяване.
– Инсултите, които не започват внезапно и се проявяват постепенно, в рамките на няколко часа (т. нар. „еволюция” на удара), обикновено не са толкова страшни, колкото внезапното изпадане в безсъзнание. Възстановяването след „плавния” удар е много по-бързо и пълно.
– Възстановяването зависи и от интелектуалните възможности на пострадалия, от характера и темперамента му. Жизнерадостните и активните хора, със силен характер, оздравяват по-бързо и в по-голяма степен.
– Предхождащи удара емоционални проблеми от рода на депресия или тревожни състояния също са предпоставка за по-бавно възстановяване. Тези състояния се нуждаят от специално внимание. Сред множеството други последствия от удара те често остават незабелязани, но продължават да съществуват и са пречка за пълното оздравяване.
– Умения, придобити и практикувани в продължение на много време, обикновено са много по-малко засегнати от уменията, придобити и практикувани скоро преди удара.

Доколко ще се възстанови пациентът, зависи най-вече от степента на мозъчните поражения. Ранното разпознаване на заболяването и адекватната специализирана помощ са от решаващо значение. Колкото по навреме се започне лечението, толкова по-големи са шансовете за максимално възстановяване.
В този процес особено важна роля играят и хората, които се грижат за пациента. Естествено е да се съчувства на болния, да му се помага. Много от пострадалите се справят по-добре, ако постоянно се насърчават да бъдат по-активни и да се борят за оздравяването си.
Ако това означава да влизате в спорове и да се конфронтирате с мнението на болния, правете го. Това е съвсем нормално при съвместните ви усилия за физическото и умственото му възстановяване и не може да бъде избегнато, особено ако правите всичко възможно да му помогнете.
Две са най-важните неща, върху които трябва да съсредоточите усилията си в първите дни след удара: подвижността и комуникативността на пострадалия.
Мускулите започват да се възстановяват, болният започва да общува със заобикалящите го лекари, приятели, роднини и се настройва позитивно. Страховете и отчаянието постепенно преминават в оптимизъм и желание за съдействие. Тази нова позиция е от голямо значение за по-бързото подобряване на състоянието му. Колкото по-добре се чувства пациентът, толкова по-бързо върви възстановяването му. А колкото по-бързо се възстановява, толкова по-добре се чувства. Това е възходящата спирала на оптимизма – пътят към по-добро здраве. Но това не би могло да се случи без значителни усилия от страна на всички, ангажирани със случая, и най-вече на близките на пострадалия.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания