Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 7. Всекидневните проблеми
Памет
Концентрация
Боравене с числа
Време
Пари
Боравене с форми
Организиране на грижите за болния
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
Глава 7. Всекидневните проблеми

Мозъчният удар най-често причинява нарушения в говора, затова другите проблеми, възникнали в резултат на заболяването, често остават подценени и пренебрегнати. Болните се изправят пред редица неудобства, тясно свързани с всекидневните им дейности. Ако не се обърне специално внимание на този тип затруднения, за пациента е много трудно (и дори невъзможно) да се върне към самостоятелен начин на живот.
Помислете за момент как бихте се справяли, ако вашата памет относно съвсем скорошни събития е толкова слаба, че не можете да си спомните какво се е случило сутринта; не можете да задържите концентрацията си върху даден предмет повече от минута; намирате за затормозяващо да помните и организирате действията си; вече не можете да събирате дори едиоцифрени числа; не схващате стойността на парите; не можете да определите колко е часът; не разпознавате цветовете...
Това е състоянието, в което се намират много от прекаралите инсулт. Трудно им е дори и да са запазили речевите и двигателните си способности. А ако към това състояние се прибави парализа и афазия, проблемите изглеждат абсолютно непреодолими.
Въпреки това съществуват начини да се помогне и болногледачът е този, който трябва да насочва пострадалия какво да прави. В болничното заведение лекари и логопеди се грижат за първоначалната рехабилитация на двигателната и речевата активност, но по-голямата част от работата трябва да бъде довършена у дома с незаменимата помощ от страна на близките на болния.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания