Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 11. Ангина пекторис (стенокардия)
Как да се справите с ангина пекторис?
Причинителите на ангина пекторис
Кардиологичното отделение – какво да очакваме
Лечение на ангина пекторис
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
Глава 11. Ангина пекторис (стенокардия)

Доскоро хората с диагноза ангина пекторис се чувстваха като обречени. Това заболяване се възприемаше като началото на необратим процес, водещ до инфаркт, последван от внезапна смърт или в най-добрия случай от инвалидизация.
Тези схващания са остарели и трябва да бъдат забравени. Днес промяната в начина на живот и приемането на определени медикаменти помагат на болните от ангина пекторис да продължат да водят пълноценен живот. При нужда се прави и операция, за да бъде подпомогната циркулацията на кръвта в сърдечно-съдовата система. В наши дни това е рутинна хирургическа намеса, която се прилага изключително успешно.
Най-често притесненията на пациентите са свързани с риска от инфаркт. Ако сте запознати с тази болест, ще сте наясно защо ви се назначават различните изследвания и лечения и ще ви е по-лесно да следвате съветите на доктора през следващите месеци или години. Голяма част от страховете на болните се дължи именно на непознаването на този сериозен здравословен проблем. А страхът е много деструктивна емоция, особено за сърцето. Той води до отделянето на различни химични съединения в кръвта, които предизвикват покачване на кръвното, ускорен пулс, повишена консумация на кислород и в крайна сметка може да предизвика пристъпа, от който се опасявате. Веднъж освободили се от страховете си, вие сте направили първата крачка към оздравяването и пълното възстановяване.
Тази глава на книгата разглежда заболяването ангина пекторис – какво представлява и как да го разпознаем, какво да направим сами за себе си и с какво лекарите могат да ни помогнат.
Ангина е медицински термин за думата болка. Ангина пекторис буквално означава болка в гърдите. Това словосъчетание вече доста успешно се е наложило като термин за болки в сърцето.
В конкретния случай това определение невинаги е вярно, защото не всички болки в гърдите са свързани със сърцето. Напрежението в гръдния кош и горната част на гърба може да е причинено от крампи или спазми в гръдните мускули, от повишена киселинност в стомаха. Често болката в гърдите не е нищо друго освен резултат от лошо храносмилане или белодробно възпаление. Плевритът също причинява силни болки в гърдите.
И така, ако имате подобни оплаквания, докторът ще ви зададе редица въпроси с цел да стесни кръга на вероятните причини. Важен е характерът на болката. Симптомите на сърдечното неразположение са ясно различими:
– стягаща и опасваща гръдния кош болка
– чувство за тежест, затрудняващо дишането
– тежест или натиск в областта на гърдите
– силна гръдна болка на широка площ
– парене зад гръдната кост
– тъпа болка
– чувство на страх.
Болката има друг характер, ако е:
– остра
– прорязваща
– бодежи или изтръпване
– засилва се при притискане или се променя в зависимост от положението на тялото
– болка, продължаваща през целия ден, без връзка с физическо усилие.

Следващият въпрос, който лекарите обикновено задават, е къде точно чувствате болката. Сърцето е разположено централно и леко в ляво на гръдния кош. Но не е задължително сърдечната болка да се появява точно в тази област. Тя може да се разпространява към челюстта или към ръката, към задната част на гърба и дори към горната част на стомаха. Понякога се усеща като неясна болка в центъра на гръдния кош, като парене зад гръдната кост или лявата гръдна половина. Много рядко е локализирана в дясната половина.
В изключителни случаи болка в дясната страна на гръдния кош е с кардиологичен произход. Това става при хора с огледално разположение на органите (например при единия от двойка близнаци). Някои от близнаците се раждат с разположени в противоположната на нормалната половина на тялото органи. Така че сърцето им е отдясно, а черният дроб – вляво. В тези случаи при установяване на ангина пекторис болките са вдясно.
Много важно е и кога се появява болката. Обикновено това става след физическо натоварване. Физическата активност провокира ангината, а почивката я успокоява. Лекарят трябва да знае след какъв интензитет на натоварване идва болката и колко дълго продължава, след като сте спрели за почивка.
Сериозността на заболяването се определя според това колко дълго можете да издържите на физическо натоварване, преди да се появи болката – след няколко крачки на равен терен, след бърз ход по леко наклонен терен или след изкачване на стълби, след тичане за автобус, вдигане на тежки предмети или сексуален акт. Не се колебайте да записвате и споделяте всички ситуации, при които сте забелязали появата на тази болка. Лекарят ви се нуждае от подробна информация. При малка част от хората ангината се появява по време на почивка или сън. Това вече е сериозен симптом, който налага спешни изследвания и медицинска помощ. В подобни случаи незабавното приемане в болница може да предотврати вероятна сърдечна атака.
И накрая, важно е какво правите, когато болката се появи. Продължавате заниманията си, без да u обръщате внимание, или спирате, докато премине? Каквото и да сте правили преди, правилният подход е да спрете и да си починете. Болката сигнализира, че сърцето се нуждае от повече кислород. Следователно трябва да прекратите всякаква физическа активност, за да дадете възможност на сърдечния мускул да навакса тази липса. Необходима ви е почивка, за предпочитане е в легнало положение. Най-добре е да изчакате половин час, след като пристъпът отшуми, преди да се раздвижите отново.
Може би всичко това ви се струва трудно за изпълнение, особено ако сте зает човек и сте претоварен с работа. Следващите няколко реда обясняват точно какво се случва със сърцето по време на атаката от ангина пекторис и защо придържането към тези съвети е от жизненоважно значение.
Сърцето се подчинява на фундаментални биологични закони – нещо като пазарния механизъм на предлагане и търсене. „Предлагането” в случая е определено количество кръв, доставяно чрез коронарните артерии, за нормалната функция на сърдечния мускул (миокарда). Това е горивото, което подсигурява работата на сърдечния мускул и на цялото тяло. „Търсенето” се определя от конкретните нужди на миокарда от кръв (в частност от кислород и глюкоза) в даден момент, за да може сърцето да работи непрекъснато и да храни всички останали органи и тъкани.
Колкото повече енергия изразходваме, например при физическо натоварване, нервно-психическо пренапрежение или при обработка на консумирана храна, толкова повече кръв се разпределя към мускулите, мозъка или стомаха. Когато нуждите на сърцето нараснат необичайно, коронарните артерии се отварят широко и захранват с по-мощен кръвен приток миокарда. Сърдечният мускул започва да бие по-бързо и по-силно, консумира повече кислород и глюкоза.
В здравото сърце този процес е много добре организиран. Коронарните артерии са гладки и еластични, без никакви деформации. Проблемите започват, когато в резултат на наличието на атероматозни плаки кръвоносните съдове се стесняват и видоизменят. Подобни стеснени пространства са проблем не само за свободното преминаване на кръвта. Кръвоносните съдове стават твърди, еластичността им се губи заради налепите и те не могат да се разширяват и да пропускат по-големи количества кръв.
Така идва момент, в който сърдечният мускул не може да бъде снабден с достатъчно количество кислород и глюкоза, за да работи на повишени обороти. Ефективната му работа е невъзможна и той започва да се затормозява. Нормалният път за усвояване и разграждане на хранителните вещества се нарушава и в клетките се натрупват много отпадни киселинни продукти от неправилното разпадане на глюкозата. Именно тези отпадни химични съединения причиняват болката и другите симптоми на ангина пекторис. Когато сърцето изисква по-голямо количество кислород от това, което му доставят коронарните артерии, налице е исхемия. Думата буквално означава състояние на липса на кръв. Заболяването на коронарните артерии, чиято основна клинична изява е ангина пекторис, се нарича исхемична болест на сърцето.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания