Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 12. Сърдечна атака (миокарден инфаркт)
Остра исхемия, коронарна тромбоза и инфаркт на миокарда
Изследвания на сърцето
Критичните първи часове след сърдечната атака
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
Глава 12. Сърдечна атака (миокарден инфаркт)

За разлика от стенокардията, миокардният инфаркт идва без предупреждение. Може да се развие по време на сън, пред телевизора, когато играете тенис или сте силно притеснени от някакъв проблем и дори докато релаксирате след преживян физически или емоционален стрес. Атаката, която слага трагичен край на живота на Джон Стейн, известен шотландски футболен мениджър, идва веднага, след като неговият тим отбелязва гол, класиращ го за финалите на световното по футбол през 1986 г. Напрежението, породено от отговорната среща, отпада, Стейн се отпуска и сърдечната атака го връхлита.
В този случай кръвното налягане е било много повишено, а след това, точно преди сърдечната атака, рязко е спаднало. Внезапната промяна е провокирала блокиране на кръвния поток в една от коронарните артерии. Сърдечният ритъм е бил нарушен и последвалите хаотични пулсации вероятно са довели до увреждане на сърдечния мускул.
Механизмът на инфаркта няма правила. Той поваля хората, докато спят дълбок сън, докато гонят автобуса, докато четат преди заспиване или подремват в люлеещия се стол.
Какво е усещането при сърдечна атака? Оцелелите я описват по сходен начин: „Усещаш болка в гърдите, нещо те е сграбчило, нещо като преса, като менгеме, което продължава дълго, дори и при пълен покой. Първоначално може да заприлича и на стомашно неразположение, но не преминава въпреки различните лекарства, които приемаш.”
Много от страдащите с ангина пекторис често дори не търсят помощ, защото си мислят, че това е някой от поредните пристъпи. Но болката е по-интензивна, постоянна и не преминава дори и в покой.
Обикновено е локализирана зад гръдната кост, но може да се разпростре от гърдите към челюстта, врата, ръката, гърба, дори между горната част на корема и ребрата. Болният става неспокоен, обзема го тревога, облива го студена пот, пребледнява и започва да се досеща, че това е нещо по-различно от пристъпите на ангина пекторис и е необходимо веднага да потърси помощ.
Ако вие сте с човек, който е изпаднал в подобно състояние, трябва незабавно да позвъните на личния си лекар. В повечето развити страни има подвижни кардиологични звена, които дежурят на денонощни телефони и са на разположение на всички граждани. Ако не успеете да се свържете със своя доктор, позвънете на тях.1 Те се отзовават много бързо, помощта им е високопрофесионална, разполагат с оборудвана линейка и знаят как да се справят с всеки кардиологичен проблем.
Понякога се случва да не успеете да се свържете нито с лекаря, нито със специализираното кардиологично звено. Тогава трябва да откарате пострадалия до най-близката болница, където има звено за спешна медицинска помощ, като се стараете да не изпадате в паника.
Болният трябва да е в покой, без физическа активност, докато не му се окаже професионална помощ. Единственото лекарство, което трябва да му дадете, е една таблетка аспирин: тя няма да навреди, може само да помогне срещу образуването на съсирек в засегнатата коронарна артерия.
Ако това, за което говорим, се случи с вас, опитайте се да запазите спокойствие и да почивате. Оставете хората около вас да поемат напрежението – емоционално и физическо. По този начин значително ще увеличите шансове си за оцеляване.
В никакъв случай не се опитвайте сам/а да шофирате! Това може да ви изглежда ненужен и абсурден съвет, но всеки личен лекар ще ви разкаже за подобни действия при пациенти с много влошено състояние. Колкото до лекарствата – сдъвчете и после преглътнете с малко вода една таблетка аспирин. Това е напълно достатъчно. Вземете си рецептата или списък с имената на медикаментите, които пиете по принцип (ако има такива), за да го дадете на лекуващия ви екип в болницата или в бърза помощ.
В интензивното отделение стриктно се наблюдава всяка промяна на състоянието на пациента – ЕКГ апарат постоянно следи работата на сърцето и кръвното налягане; слага се инжекция, за да се успокои болката и напрежението в тялото; правят се кръвни тестове, за да се провери до каква степен е поразен сърдечният мускул (ако изобщо е поразен).
Кое прави интензивните болнични грижи по-добри от грижите в домашна обстановка? За да разберете, трябва да знаете какво се случва със сърцето по време на инфаркт, както и усложненията, които следват. Именно те могат да се предотвратят веднага в интензивното отделение. Подобно нещо не може да се постигне в домашна обстановка.

1 В България тази функция се поема от екипите на бърза помощ.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания