Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 1. Причинителите на инсулта
Глава 2. Първите няколко дни
Глава 3. Последиците от мозъчния удар
Глава 4. Психика, интелект, настроение
Глава 5. Обратният път
Глава 6. Започнете живота си отново!
Глава 7. Всекидневните проблеми
Глава 8. Медикаменти за лечение на инсулт
Глава 9. Съвременни аспекти в лечението на инсулта
Глава 10. Сърдечно-съдова система
Глава 11. Ангина пекторис (стенокардия)
Глава 12. Сърдечна атака (миокарден инфаркт)
Глава 13. Жените и сърдечните заболявания
Глава 14. След сърдечната атака
Глава 15. Съвременни аспекти в лечението на миокардния инфаркт
Глава 16. Няколко полезни съвета
Глава 17. Най-често предписвани лекарства при сърдечни заболявания
За автора
Приложение 1
Приложение 2
Приложение 3
Приложение 4
Приложение 5
Приложение 6
Приложение 7
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том

Глава 16. Няколко полезни съвета

Ето няколко лесни за следване съвета, които биха могли значително да облекчат състоянието на пациент с инфаркт:

– Добрата физическа форма е изключително важна. Ние сме създадени да ходим, да бягаме, да плуваме. Чувстваме се по-добре, когато натоварваме по този начин тялото си. Инертните и мързеливи хора често имат проблеми със сърцето.
– Разнообразявайте физическите си занимания, така че да не се отегчавате, когато спортувате.
– Хранете се добре, яжте здравословна храна. Набавяйте необходимите ви протеини под формата на риба и пилешко, а мазнините – чрез растителни масла. Яжте много плодове, зърнени храни, спагети и ориз; овкусявайте храната си с най-различни подправки, но не със сол. Ограничете червените меса и млечните продукти до стандартно препоръчваните количества, сведете приемането на мазнини до минимум.
– Не се притеснявайте за теглото си. Ако се храните правилно и спортувате, ще постигнете оптималното тегло от само себе си. Ще отслабнете и ще се радвате на новата си фигура. Диетите не са решение на проблема с теглото. Първо, те много трудно се спазват стриктно, и второ, след прекратяването на режима изгубените килограми се натрупват обратно доста бързо.
– Откажете напълно цигарите.
– Пийте алкохол в умерени количества. Това означава не по-често от 4 пъти седмично и не повече от 50–100 мл концентрат за мъжете, съответно 50 мл за жените.
– Ако в семейството ви има хора, пострадали от сърдечно заболяване в сравнително ранна възраст, задължително трябва да проверите нивото на холестерола си. Ако показателите са високи, променете начина си на живот така, че да ги понижите. Повечето хора се справят сравнително лесно с тази задача. Онези, които не успяват или не могат, трябва да приемат редуциращи холестерола медикаменти.
– Проверявайте кръвното си налягане. Ако е високо, обсъдете с личния си лекар как да го върнете в нормални граници.
– Ако имате диабет, контролирайте възможно най-стриктно нивото на кръвната захар и инсулиновите дози, от които се нуждае организмът ви.
– Ако вече страдате от ангина пекторис, всички съвети дотук, са подходящи и за вас. Поддържайте добра физическа кондиция, спортувайте, но спирайте, когато почувствате болка. Пациентите с ангина пекторис, които са на възраст под 65 години, трябва да обсъдят с лекаря си възможността за евентуален байпас или ангиопластика.
– Ако пристъпите от ангина продължават по-дълго от обичайното или пък болките са доста по-силни, не се колебайте да се обадите на спешна помощ. Бързото постъпване в болницата често е единственият начин да си осигурите оцеляване и качествен живот след пристъпа.
– Всички изброени дотук правила важат с още по-голяма сила за пациенти, прекарали сърдечен инфаркт. Инфарктът не е повратен момент, след който болният се превръща в инвалид (изключение са много тежките случаи). Девет от всеки десет жертви на сърдечна атака се възстановяват напълно, а заболяването се превръща в повратна точка за преминаване към по-добър, по-щастлив и по-здравословен живот.
– Новият начин на живот е от изключително значение, за да изживеете дните си със здраво сърце. Може да увеличите шансовете си за това, като хапвате три пъти седмично ястия от мазни риби. Ежедневните 75 мг аспирин също са от полза, но преди да започнете да ги взимате, трябва да се посъветвате с лекаря си.
Никой не живее вечно, но ако следвате изброените тук правила, определено ще увеличите шансовете си да доживеете, и което е по-важно, да се насладите на старините си.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания