Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 1. Причинителите на инсулта
Видове мозъчен удар
Интрацеребрален мозъчен кръвоизлив (Церебрална хеморагия)
Субарахноидна хеморагия (Кръвоизлив)
Исхемичен мозъчен инсулт (Церебрални тромбози и емболии)
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
            

Исхемичен мозъчен инсулт (Церебрални тромбози и емболии)

Около 75% от всички мозъчни удари се дължат на тромбози или емболии на мозъчните артерии. Тромбозите са съсиреци, образувани в кръвоносните съдове на мозъка, които блокират нормалното кръвообращение. Емболиите представляват откъсване на парчета от тромботичен материал, намиращ се най-често в някои от големите артерии или пристенни тромби в сърцето. Поради минималните си размери те лесно попадат в по-малки кръвоносни съдове на мозъка и ги запушват.
Въпреки че механизмът е различен, в крайна сметка резултатите са идентични: част от мозъка понася сериозни поражения (развива се инфаркт) в резултат на запушване на дадена артерия. Ако този проблем не се отстрани възможно най-бързо, последствията са необратими. В близкото минало (до към средата на 60-те години) студентите по медицина били обучавани да различават видовете мозъчни удари у вече пострадали пациенти. Считало се, че след подробно наблюдение на болния и проследяване на историята на заболяването е възможно да се открие разлика между случаите на хеморагичен, тромботичен или емболичен удар.
Днес лекарите имат по-различно схващане по този въпрос. Причините за удара не могат да бъдат дефинирани точно. Само след като той вече е настъпил, подробни клинични тестове откриват механизма. Предупреждаващите сигнали и първоначалните симптоми от рода на замъглено съзнание, слабост или схващане на крайниците, парализа на лицевите мускули, кривогледство, двойно виждане, загуба на способността за говорене не подсказват каква точно е причината за удара. Те доказват явни поражения в мозъка, независимо дали са на хеморагична или тромботична основа.
Правилното интерпретиране на тези симптоми е от значение, за да се избегне настъпването на инсулт или, ако това е невъзможно, то поне да се забави пристъпът, за да има време да се потърси медицинска помощ.
Най-разпространените от тези предхождащи сигнали са т. нар. преходни исхемични атаки (ПИА). Липсата на кръвоснабдяване в органите е известна като исхемия1. При ПИА кръвоснабдяването на част от мозъка се нарушава за няколко секунди. В зависимост от това какво пространство от мозъка е засегнато, пострадалият може да загуби чувствителност или сила в крайниците си, възможно е да се появи замайване, моментна загуба на зрение, дори безсъзнателно състояние.
ПИА отминават бързо, това успокоява пострадалите и те много често не обръщат внимание на симптомите с надеждата, че няма да се повторят или пък пристъпите няма да станат по-сериозни. Това поведение, което се дължи най-вече на страха от евентуална лоша диагноза, освен че е опасно, е и неоснователно, защото лекарят може да помогне и да намали страховете и притесненията на пострадалите.
ПИА обикновено се дължат на потока от малки емболични частици, които преминават през мозъчните съдове, носени от системата на кръвообращението. Достигайки най-тесните артерии по повърхността на мозъка, те ги запушват за кратко време, докато преминат през най-тесните им участъци, след което започват да плуват отново във вените, стигайки до сърцето.
Тези малки емболии обикновено се откъсват от тромбози, образувани в сънните артерии или в сърцето. Профилактиката на инсулта всъщност се изразява в мерките, които се вземат, за да се избегне образуването на подобни съсиреци.
Хората, прекарали ПИА, са със силно повишен риск за развитие на исхемичен мозъчен инсулт. Много от тях имат постоянни проблеми с високото кръвно налягане. Голяма част от мъжете и почти всички от жените са заклети пушачи. Повечето имат висок холестерол, страдат от наднормено тегло, хранят се нездравословно.
Тромбозите, от които се откъсват емболите, причиняващи ПИА, се образуват в главните артерии на сърцето по местата, където мастните видоизменения са най-сериозни. Вместо през гладка повърхност (каквито са стените на здравите артерии) кръвта преминава през „плаки” от мастни депа, изградени от холестеролните клетки. Завихрянията при преминаването на кръвния поток (заради грапавините по кръвоносните съдове) провокират образуването на съсиреци. Тези съсиреци стесняват артериите, по които преминава кръвта, препятствията стават все по-големи и всичко това провокира в още по-голяма степен развитието на тромбози. Естествено е тялото да се опитва да се освободи от тези неприсъщи образувания, ето защо те започват да се разпадат на емболи, които, носени от кръвния поток, достигат до по-малки кръвоносни съдове. Ако главният тромб се намира в сънната артерия, откъсналият се от него ембол най-често циркулира в средната мозъчна артерия. Тази част контролира чувствителността и движенията на крайниците – оттам се получават и слабостта, и намалената чувствителност на ръцете и краката по време на пристъп.
Ако проблемът е причинен от малка емболия, симптомите са краткотрайни и бързо отшумяват. Но понякога тромбът е твърде голям, за да се асимилира чрез разпадане на по-малки частици. Той не е в състояние да циркулира между главните артерии и мозъка и запушва кръвоносния съд. В този момент преходната исхемична атака се превръща в инсулт.

1 Червеният пигмент в кръвта се нарича haemp, оттам и ischaemia.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания