Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Глава 1. Причинителите на инсулта
Глава 2. Първите няколко дни
Глава 3. Последиците от мозъчния удар
Глава 4. Психика, интелект, настроение
Глава 5. Обратният път
Глава 6. Започнете живота си отново!
Глава 7. Всекидневните проблеми
Глава 8. Медикаменти за лечение на инсулт
Глава 9. Съвременни аспекти в лечението на инсулта
Глава 10. Сърдечно-съдова система
Глава 11. Ангина пекторис (стенокардия)
Глава 12. Сърдечна атака (миокарден инфаркт)
Глава 13. Жените и сърдечните заболявания
Глава 14. След сърдечната атака
Глава 15. Съвременни аспекти в лечението на миокардния инфаркт
Глава 16. Няколко полезни съвета
Глава 17. Най-често предписвани лекарства при сърдечни заболявания
За автора
Приложение 1
Приложение 2
Приложение 3
Приложение 4
Приложение 5
Приложение 6
Приложение 7
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... инсулт и инфаркт
Автор:
Смит, Том
През последните години рязко се увеличи броят на хората, засегнати от мозъчен или сърдечен удар. Това несъмнено е резултат от начина на живот днес, като потърпевши стават хора от почти всички възрасти, без значение от пола им, а голяма роля играят - стресът, грешките в диетата, заседналото ежедневие. В настоящият справочник се обясняват причините, довели до удара, как можем да се предпазим и как да се справим, ако пострадаме. Целта й е да разясни какво представляват мозъчният и сърдечният удар и най-вече как можем да помогнем на пострадалите да водят нормален начин на живот. Нещо повече - текстът дава насоки как да различаваме рисковите болни и как да им помогнем да се предпазят от възможната катастрофа. Авторът се е консултирал със специалисти, а съдържанието е съобразено с условията на лечение в България.

Мисълта за мозъчен удар е ужасяваща. За повечето хора заплахата от инсулт е по-страшна от болести като рак и сърдечни заболявания. Мисълта, че всеки може да стане „пленник” на собственото си тяло, да се лиши от възможността да се движи, да чувства, да говори или да контактува, че ще остане безпомощен и зависим... за мнозина с по-страшна от смъртта!
Тази част на книгата е посветена на мозъчния инсулт1. В нея се обясняват причините за неговото възникване, как можем да се предпазим и как да се справим, ако пострадаме. Целта u е да разясни какво представлява мозъчният удар и най-вече как можем да помогнем на пострадалите да продължат да водят нормален начин на живот. Нещо повече – тя дава насоки как да различаваме рисковите болни за това заболяване и как да им помогнем да се предпазят от възможната катастрофа. Въпреки че думата удар подсказва, че нещо се е случило изведнъж, без предупреждение, невинаги е точно така. Почти всеки пострадал от инсулт е бил предупреждаван от симптоми, които алармират за приближаващата опасност. В много от случаите, ако те се вземат под внимание навреме, инсултът може да бъде избегнат.
Книгата е адресирана към три различни категории читатели. На първо място – тя е за всеки един от нас. Ударът е едно от заболяванията на съвременната цивилизация, влияещо се в голяма степен от начина на живот. Рискът от инсулт е реален за всеки, но подобряването на здравната култура и на условията на живот са в състояние до голяма степен да го понижат.
На второ място – книгата е адресирана към болногледачите и към близките на хора, прекарали инсулт. Тя дава необходимата информация относно това кой е най-добрият начин, по който те могат да се справят със ситуацията. Дори без особена подготовка, мотивирани единствено от обичта си, близките могат да направят много за болния, чието здраве е разстроено от различен по тежест мозъчен инсулт.
И не на последно място, тази част на книгата е адресирана и към самите пострадали от мозъчен инсулт. Заболяването най-често настъпва с внезапна парализа, загуба на сетивни възприятия, нарушения в речта и интелектуалните способности, безпомощност, дори кома. Клиничното протичане и изходът от заболяването са различни.
Голяма част от прекаралите инсулт се възстановяват и напълно възвръщат интелектуалните си способности. Може да са налице затруднения в двигателната активност, речта, зрението, но и тези проблеми се преодоляват, ако не изцяло, то поне в значителна степен. Но най-голямата трудност, свързана с инсулта, остава фрустрацията – чувството за безпомощност, загубата на контрол над собственото тяло, непълноценният начин на живот, които трябва да бъдат превъзмогнати.
Много от прекаралите удар ще са в състояние да прочетат написаното в тази книга или поне да го изслушат, когато някой им го чете. Няма нищо за криене или премълчаване, нито пък факти и информация, които ще съкрушат оптимизма им относно възстановяването.
Въпреки моментите на отчаяние пациентите не бива да се отказват. Лекарите уверяват, че възстановяването е възможно дори ако заниманията започнат месеци след прекарания удар. Винаги има начин чрез подобряване функциите на оцелелите мускули и сетива да се компенсират способностите, загубени в резултат на инсулта.
Трябва да се отбележи, че в тази книга жертвите на инсулта принципно са в мъжки род. Това е въведено единствено и само за удобство. В никакъв случай не се прави някакво разделение между половете. Ударът е болест, която еднакво спохожда и мъже, и жени. А за пострадалите от него също с еднаква всеотдайност се грижат представители и на двата пола.

1 За удобство по-нататък в текста думите инсулт и удар се употребяват с идентичен смисъл. В българския език това са две названия, означаващи едно и също заболяване.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания