Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том ІІ
Троянската война
Елена, дъщерята на Зевс и Леда
Пелей и Тетида
Парис присъжда
Парис се завръща в Троя
Парис отвлича Елена
Менелай се готви за война срещу Троя
Ахил
Троя
Гръцките герои в Мизия
Гърците в Авлида
Плаването на гърците към бреговете на Троя. Филоктет
Първите девет години от обсадата на Троя
Свадата между Ахил и Агамемнон
Народното събрание. Терсит
Двубоят между Менелай и Парис
Пандар нарушава клетвата. Битката
Хектор в Троя. Прощаването на Хектор с Андромаха
Битката продължава. Двубоят между Хектор и Аякс
Победа на троянците
Агамемнон прави опит да се сдобри с Ахил
Одисей и Диомед отиват на разузнаване в стана на троянците. Конете на Рез
Битка край гръцкия стан
Боят при корабите
Подвизите и смъртта на Патрокъл
Битка за тялото на Патрокъл
Тетида при Хефест. Оръжието на Ахил
Помиряването на Ахил с Агамемнон
Ахил влиза в бой с троянците
Двубоят между Ахил и Хектор
Погребението на Патрокъл
Приам в шатрата на Ахил. Погребението на Хектор
Битката с амазонките. Пентезилея
Битката с етиопците. Мемнон
Смъртта на Ахил
Смъртта на Аякс Теламонид
Филоктет. Последните дни на Троя
Падането на Троя
Завръщането на гърците в родината
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том ІІ
Автор:
Кун, Николай Албертович
        

Битката с амазонките. Пентезилея

(По поемата на Омир “Илиада”)

След смъртта на Хектор настъпили тежки времена за Троя. Тя вече нямала могъщ защитник. Троянците не смеели да излязат извън крепостните стени, за да не се сблъскат с гърците в открито поле. В Троя вече нямало герой, който можел да премери сили с Ахил. Изглежда, настъпвали последните дни на великия град. И точно тогава неочаквано дошла помощ на троянците. От далечния Евксински понт върху бързи коне в помощ на Троя се появили храбрите и войнствени амазонки. Водела ги царицата им Пентезилея. Тя искала в битка с гърците да изкупи своята вина – по време на лов, без да иска, била убила сестра си. Като помагала на троянците, подкрепяни и от Артемида, царицата се надявала да умилостиви богинята, която била гневна за извършеното убийство. Могъщата щерка на Арес се хвалела, че щяла да срази всички славни гръцки герои. Щяла да ги прогони от Троя и да изгори корабите им. С бурни ликувания троянците посрещнали амазонките. Приам приел Пентезилея като своя родна дъщеря и в нейна чест устроил разкошен пир.

Битката с амазонките

На следващия ден амазонките застанали в блестящото си въоръжение начело на троянската войска срещу гърците. Вдигайки ръце към небето, Приам молел боговете да им пратят победа. Но боговете не чули молбите му. Започнала кръвопролитна битка. Като бурен вихър се носели Пентезилея и нейните амазонки през гръцките редици. Тя поваляла един след друг героите. Гърците се стреснали и отстъпили. Храбрата царица ги притиснала чак до корабите им. Вече амазонките виждали победата си близо, когато изведнъж в помощ на гърците се притекли Ахил и Аякс Теламонид. Дотогава те не участвали в сражението. Двамата лежали до надгробната могила на Патрокъл и скърбели за голямата загуба. Като чули шума от битката, двамата герои се въоръжили набързо и като два страшни лъва се хвърлили в боя. Нито храбрите амазонки, нито троянците можели да им устоят. Щом съзряла могъщия Ахил, Пентезилея смело застанала срещу него. Метнала копието си по героя, но то се ударило в щита му и се разлетяло на парчета. Хвърлила второ, но и то не могло да рани Ахил. Тогава той се нахвърлил срещу нея със страшен гняв и я пронизал в гърдите. Пентезилея разбрала, че е ранена смъртоносно. Събрала последни сили и поискала да извади меча си. С тежкото си копие могъщият Ахил я пронизал заедно с коня u. Животното паднало на земята, а до него лежала царицата на амазонките. Когато се доближил до нея, синът на Тетида снел шлема u и разбрал, че е убил необикновено красивата дъщеря на бог Арес и царица на смелите амазонки. Умиращата Пентезилея била прекрасна като богинята Артемида. Ахил стоял надвесен над тялото на мъртвата красавица и усещал как го завладява силна любов към нея. Докато той стоял надвесен и обзет от скръб по амазонката, се приближил Терсит и започнал да ругае героя така, както правел и по-рано. Надсмял се над мъката му и пронизал с копието си окото на прекрасната Пентезилея. Тогава Ахил избухнал в страшен гняв. Замахнал и го ударил с такава сила, че го оставил намясто. Това ядосало много Диомед, защото Ахил убил неговия роднина. Гърците едва успели да разтърват двамата герои.
Пелеевият син тихо вдигнал от земята мъртвата Пентезилея и я изнесъл от битката. По-късно гърците предали телата на царицата и на още дванайсет амазонки на троянците. Те им устроили пищни погребения и изгорили труповете на клада.
Тогава Ахил се отправил към остров Лесбос. Там принесъл богати жертви на бог Аполон и богинята Артемида и на тяхната майка Латона, молейки ги да го изчистят от оскверняването с пролятата от него кръв на Терсит. По заповед на Аполон хитроумният Одисей очистил Ахил.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания