Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том ІІ
Троянската война
Елена, дъщерята на Зевс и Леда
Пелей и Тетида
Парис присъжда
Парис се завръща в Троя
Парис отвлича Елена
Менелай се готви за война срещу Троя
Ахил
Троя
Гръцките герои в Мизия
Гърците в Авлида
Плаването на гърците към бреговете на Троя. Филоктет
Първите девет години от обсадата на Троя
Свадата между Ахил и Агамемнон
Народното събрание. Терсит
Двубоят между Менелай и Парис
Пандар нарушава клетвата. Битката
Хектор в Троя. Прощаването на Хектор с Андромаха
Битката продължава. Двубоят между Хектор и Аякс
Победа на троянците
Агамемнон прави опит да се сдобри с Ахил
Одисей и Диомед отиват на разузнаване в стана на троянците. Конете на Рез
Битка край гръцкия стан
Боят при корабите
Подвизите и смъртта на Патрокъл
Битка за тялото на Патрокъл
Тетида при Хефест. Оръжието на Ахил
Помиряването на Ахил с Агамемнон
Ахил влиза в бой с троянците
Двубоят между Ахил и Хектор
Погребението на Патрокъл
Приам в шатрата на Ахил. Погребението на Хектор
Битката с амазонките. Пентезилея
Битката с етиопците. Мемнон
Смъртта на Ахил
Смъртта на Аякс Теламонид
Филоктет. Последните дни на Троя
Падането на Троя
Завръщането на гърците в родината
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том ІІ
Автор:
Кун, Николай Албертович

Пелей и Тетида

Знаменитият герой Пелей бил син на мъдрия Еак, чиито родители били Зевс и Егина – дъщеря на речния бог Азоп. Брат на Пелей бил героят Теламон, приятел на Херкулес – най-великия сред смелите мъже на Гърция. Тъй като Пелей и Теламон убили от завист своя доведен брат, им се наложило да избягат от родината си. Пелей се оттеглил в богатата Фтия, където героят Евритион го приютил, дал му една трета от своите владения и го оженил за дъщеря си Антигона. Но Пелей не останал дълго във Фтия. По време на калидонския лов убил случайно Евритион. Дълбоко натъжен от трагичното нещастие, той напуснал Фтия и отишъл в Йолк. За нещастие в него се влюбила жената на цар Акаст и започнала да го увещава да забрави за приятелството си със съпруга u. Пелей обаче отхвърлил коварната u любов и с това си навлякъл гнева u. За да му отмъсти, царицата побързала да го наклевети пред мъжа си. Акаст повярвал на коварната си жена и решил да убие приятеля си. Веднъж били на лов из гористите склонове на планината Пелион. Уморен от дългото бродене, Пелей се отпуснал и заспал. Тогава царят на Йолк скрил меча му, подарен на Пелей от боговете. Когато героят влизал в битки, никой не можел да го победи, тъй като мечът имал необикновена сила. Акаст бил сигурен, че щом лиши приятеля си от чудното оръжие, той ще загине – ще го разкъсат дивите кентаври. Но това не се случило. На помощ на Пелей се притекъл мъдрият кентавър Хирон, благодарение на който героят открил меча си и се спасил от неминуемата гибел. След това отмъстил на Акаст за коварството му. С помощта на Диоскурите – Кастор и Полидевк, Пелей превзел Йолк и убил царя и коварната му жена.
Титанът Прометей разкрил голямата тайна, че от брака между Зевс и богинята Тетида ще се роди син, който ще бъде по-могъщ от баща си и ще го свали от престола. Той посъветвал боговете да дадат Тетида за жена на Пелей. От този брак щял да се роди велик герой. Олимпийците постъпили така, както ги посъветвал титанът, но поставили едно условие – Пелей да победи в двубой богинята.
Бог Хефест съобщил на Пелей волята на боговете. Героят се отправил към пещерата, където богинята си почивала, след като излизала от морските дълбини. Скрил се той в убежището u и зачакал. Тетида изплувала от морето и веднага се отправила към пещерата. Щом влязла, Пелей се хвърлил срещу нея и я обгърнал с могъщите си ръце. Богинята започнала да прави опити да се изтръгне от него. Превръщала се в лъвица, в змия, във вода, но героят не я изпускал. Така Тетида била победена и трябвало да стане жена на Пелей.
Двамата отпразнували сватбата си в просторната пещера на Хирон. Нямало равен на техния сватбен пир. Да почетат младоженците, дошли и самите богове от Олимп. Гръмко звучала златната лира на Аполон, а музите пеели за великата слава, която очаквала сина на Пелей и богинята Тетида. Боговете се веселели. Хорите и харитите играели хоро под звуците на песните на музите и Аполоновата музика. Сред тях изпъквала с величествената си красота вечно младата Афродита. В танците участвали също бързият като мисълта вестител на олимпийците Хермес и страховитият бог на войната Арес, който за кратко време забравил за кървавите битки. Като дар от кентавъра Хирон Пелей получил неговото копие. Дръжката му била от здрав като желязо ясен, расъл в планината Пелион. Посейдон му подарил коне, а останалите богове – чудесни доспехи.
Всички богове се веселели. Единствено богинята на раздора Ерида не участвала в сватбеното тържество. Стаила дълбоко в сърцето си гняв, че никой не се е сетил да я покани на сватбата, тя бродела самотна из Хироновата пещера. Най-после измислила как да отмъсти на боговете. Решила да предизвика между тях раздор. Взела богинята една златна ябълка от далечните градини на Хесперидите, върху която било изписано: “За най-прекрасната”. Ерида се приближила тихо до сватбената софра. Без никой да я забележи, хвърлила на масата плода. Когато видели ябълката, боговете я вдигнали и прочели написаното. Взели да се питат помежду си коя от богините е най-прекрасната? И така се разразил бурен спор между три от богините: жената на Зевс Хера, войнстващата Атина и богинята на любовта Афродита. Всяка от тях желаела да получи ябълката. Нито една не искала да отстъпи. Тогава те се обърнали към царя на боговете и хората Зевс. Помолили го той да реши спора им.
Гръмовержеца обаче отказал да бъде съдия. Той взел ябълката и я дал на Хермес, като му заповядал да заведе богините в околностите на Троя, до склоновете на високата планина Ида. Там спора трябвало да разреши Парис, прекрасният син на Приам – царя на Троя. Той трябвало да отсъди на коя от трите богини да принадлежи ябълката, коя от тях е най-прекрасната. Така сватбеното тържество на Пелей и Тетида завършило с раздори. Спорът между трите богини донесъл на хората много беди и нещастия.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания