Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене


 Превод
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 16.07.2019 
  
Виж още:
Други литературни произведения /Статии, бележки, очерци
Очерци и разкази
Автор:
Константинов, Алеко

Алеко Иваницов Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов. Баща му Иваница Хаджиконстантинов е бил виден търговец, което дава възможността Алеко да посещава частните учители Емануил Васкидович и Я. Мустаков. В периода 1874–1877 учи в Априловската гимназия в Габрово. Завършва средно образование в гр. Николаев, Русия (1881) и право в Новоросийския университет в Одеса (1885).
Алеко Константинов е съдия (1885–1886) и прокурор (1886) в Софийския окръжен съд, помощник-прокурор (1886–1888) и съдия (1890–1892) в Софийския апелативен съд. Два пъти уволняван по политически причини. Юрисконсулт на Софийското градско управление (1896). До края на живота си е адвокат на свободна практика в София.
Още като студент Алеко Константинов проявява пристрастия към Петко Каравелов — идеолог на парламентаризма и демокрацията. Сътрудничи на основаното от него сп. „Библиотека Свети Климент“. Той е член на Демократическата партия, водена от Петко Каравелов, участва в изготвянето на програмата й, сътрудничи с фейлетони, пътеписи, дописки, статии в нейния орган в. „Знаме“ от създаването му (1894). На 11 май 1897 г. е убит по политически причини от немците.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания