Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим със... стомашните язви
Глава 8. Медикаменти за лечение на язви
Инхибитори на протонната помпа
Омепразол (лосек)
Ланзопразол (зотон)*
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим със... стомашните язви
Автор:
Смит, Том

Омепразол (лосек)

Лосек капсули се препоръчва да се вземат сутрин и да се гълтат цели с течност. Съдържанието на капсулата не трябва да се дъвче или стрива. За пациенти с трудности при преглъщането, капсулата може да се отвори и съдържанието да се глътне, или да се разтвори в леко кисела течност – например сок, кисело мляко или подкиселено мляко. Сместа трябва да се приеме за 30 минути. Другият начин е такива пациенти да смучат капсулата и да гълтат съдържанието є.

Язва на дванадесетопръстника
Препоръчваната доза при пациенти с активна дуоденална язва е лосек 20 мг веднъж на ден. Симптомите се повлияват бързо и в повечето случаи оздравяването приключва за две седмици. За пациенти, които не са напълно излекувани след началния курс, оздравяването обикновено се наблюдава след още 2 седмици лечение.
При пациенти с трудно повлияваща се дуоденална язва се препоръчва лосек 40 мг веднъж на ден, като оздравяването се наблюдава до 4 седмици. За предотвратяване на рецидиви при пациенти с дуоденална язвена болест, препоръчваната доза е лосек 10 мг веднъж на ден. При необходимост дозата може да се повиши до 20-40 мг веднъж на ден.

Язва на стомаха
Препоръчваната доза е 20 мг лосек веднъж на ден. Симптомите се повлияват бързо и в повечето случаи оздравяването приключва за 4 седмици лечение. При пациенти с трудно повлияваща се стомашна язва се препоръчва Лосек 40 мг веднъж на ден, като оздравяването се наблюдава след още 4 седмици лечение.
При пациенти с трудно повлияваща се стомашна язва се препоръчва 40 мг лосек веднъж на ден, като оздравяването се наблюдава до 8 седмици. За предотвратяване на рецидиви при пациенти с трудно повлияваща се стомашна язва препоръчваната доза е лосек 20 мг веднъж на ден. При необходимост дозата може да се повиши до лосек 40 мг веднъж на ден.
При стомашни язви, язви на дуоденума и гастро-дуоденални ерозии, свързани с не-стероидно противовъзпалително лекарство (NSAID от nonsteroidal anti-inflammatory drug) при пациенти със или без продължаваща NSAID терапия препоръчваните дози са лосек 20 мг веднъж на ден. Симптомите се повлияват бързо и в повечето случаи оздравяването приключва за 4 седмици. За пациенти, които не са напълно излекувани след началния курс, оздравяването обикновено се наблюдава след 4 седмици лечение.
За профилактика на стомашни язви, язви на дуоденума и гастро-дуоденални ерозии и симптоми на диспепсия, свързани с NSAID, препоръчваните дози са лосек 20 мг веднъж на ден.

Рефлукс езофагит
Препоръчваните дози са лосек 20 мг веднъж на ден. Симптомите се повлияват бързо и в повечето случаи оздравяването приключва за 4 седмици. За пациенти, които не са напълно излекувани след началния курс, оздравяването обикновено се наблюдава след още 4 седмици лечение.
При пациенти с трудно повлияващ се рефлукс езофагит се препоръчва лосек 40 мг веднъж на ден, като оздравяването се наблюдава до 8 седмици. За дългосрочно подържане на пациенти с излекуван рефлукс езофагит препоръчваните дози са лосек 10 мг веднъж дневно.

Симптоматичен рефлукс гастро-езофагит
Препоръчваните дози са лосек 20 мг веднъж на ден. Симптомите се повлияват бързо.
Пациентите може да реагират добре и на 10 мг дневно, затова трябва да се определи индивидуална доза.
Ако симптомите не се повлияят след 4-седмично лечение с лосек 20 мг веднъж на ден, се препоръчва изследване.

Синдром на Цолинген-Елисон
При пациенти със синдром на Цолинген-Елисон, дозировката трябва да се определи индивидуално и лечението да продължи, докато е клинично необходимо. Препоръчваната доза е лосек 60 мг дневно. Всички пациенти с остро заболяване и недобра реакция на друго лечение са се повлиявали добре и повече от 90% от пациентите са подържани с лосек 20-120 мг. Когато дозите превишават лосек 80 мг дневно, трябва да се приемат на два пъти.

Профилактика на аспириране на киселини
Препоръчва се лосек 40 мг вечерта преди операцията и лосек 40 мг сутринта преди операцията.

Нарушена бъбречна функция
При пациенти с нарушена бъбречна функция не се налага корекция на дозите.

Нарушена чернодробна функция
Тъй като бионаличността и плазменият полуживот на омепразол са повишени при болни с нарушени чернодробни функции, дневна доза от 10-20 мг може да е достатъчна.

Възрастни
При възрастни пациенти не се налага корекция на дозите.

Деца
Опитът в използването на лосек при деца е ограничен.

Противопоказания
Известна свръхчувствителност към омепразол.
При съмнения за стомашна язва трябва да се изключи предположението за злокачественост, тъй като лечението може да облекчи симптомите и да забави диагностицирането.
Поради намалената стомашна киселинност може да се промени абсорбцията на някои лекарства. Може например да се предвиди, че абсорбцията на кетоконазол ще намалее при лечение с омепразол, както намалява и при лечение с други инхибитори на киселинната секреция и антиациди.
Не е наблюдавано взаимодействие с храна или едновременно приемани антиациди.
Тъй като омепразол се метаболизира в черния дроб посредством цитохром Р450 (CYP2C19), той може да удължи елиминирането на диазепам, варфарин (R-Warfarin) и фенитоин. Препоръчва се да се наблюдават пациенти, приемащи варфарин и фенитоин и ако се наложи да се намалят дозите. Едновременното лечение обаче с лосек 20 мг не променя времето на съсирване при пациенти на продължително варфариново лечение.
Плазмените концентрации на омепразол и кларитромицин се повишават при едновременно приемане.
Резултатите от редица изследвания на взаимодействието на Лосек спрямо други лекарства показват, че омепразол 20-40 мг, приеман многократно, не оказва влияние върху други релевантни форми на CYP, както се вижда от липсата на метаболично взаимодействие със субстрати на CYP 1А2 (кофеин, фенацетин, теофилин), CYP2С9 (S-варфарин, пироксикам, диклофенак и напроксен), CYP2D6 (метопропол, пропранолол), CYP2Е1 (етанол) и CYP3А (циклоспорин, лидокаин, кинидин, естрадиол).

Бременност и кърмене
Както и повечето лекарства, омепразол/омепразол магнезиева сол не трябва да се дава по време на бременност и кърмене, освен ако употребата му не е наложителна. Лосек, даван на родилки в дози до 80 мг в продължение на 24 часа, не е показал отрицателен ефект върху детето. Изследванията върху животни не са показали опасност от прилагане на омепразол по време на бременност и кърмене и няма данни за токсичен или тератогенен ефект върху плода.
Ако в продължение на четири седмици се приемат 20 милиграма омепразол дневно в напълно некиселинната среда, създадена от инхибиторите на протонната помпа от лекарството, могат да се излекува над 90 % от язвите на дванадесетопръстника. Осемседмичен курс със същата дозировка омепразол лекува 85 до 90 % от стомашните язви.
Омепразолът, също като ранитидина, се използва и при лечение на язви, предизвикани от стрес, при остри заболявания и изгаряния и при спешна анестезия, за да се предотврати вдишването на повърната киселина.
Ако приемате омепразол, се уверете, че капсулите ви са сухи. Омепразолът губи действието си, когато се намокри, и капсулите трябва да се съхраняват в контейнер с изсушаващо химично вещество, обикновено прикрепено към капака на шишенцето.
Още за страничните ефекти на омепразола – често води до диария и главоболие, които могат да се проявят и в тежка форма. Други странични ефекти са гаденето и събирането на газове в стомаха и странно, като се има предвид диарията – запек. Болката в мускулите и ставите, замъгленото виждане, подуването на глезените (от течности), растежът на гърдите, загубата на апетит, нарушенията в кръвообращението като анемия и загубата на бели кръвни клетки, объркаността, депресията и дори халюцинациите са рядко проявяващи се странични ефекти.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания