Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да се справим със... стомашните язви
Глава 8. Медикаменти за лечение на язви
Лечение с медикаменти
Н2 антагонисти
Циметидин (тагамет)
Инхибитори на протонната помпа
Омепразолът и ракът на стомаха
Аналози на простагландина
Антихолинергични лекарствени продукти
Лекарства, които подобряват слузната защита
Бисмут
Сукралфат
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да се справим със... стомашните язви
Автор:
Смит, Том
Глава 8. Медикаменти за лечение на язви

Ако страдате от язва, то тази глава ще ви даде цялата информация, за да прецените кое е най-доброто лечение за вас, тъй като представлява преглед на всички налични видове лечение и на аргументите, които стоят зад тях.
Лечението на язва има няколко основни цели:

Да облекчи болката
Да повиши шансовете за излекуване
Да предотврати повторно заболяване
Да се избегнат усложненията

Преди да разгледаме начините на лечение с медикаменти, трябва да обърнем внимание на няколко общи правила.

Общите правила
Първото правило е: Почивайте! Днес има ефективни препарати за лечение на язвите, които елиминират почти напълно болката. Но допреди няколко години медиците разполагаха предимно с лекарствата циметидин и ранитидин, а единствените познати методи за ускоряване на оздравителния процес бяха почивката на легло и прекратяването на тютюнопушенето. Но ако в момента ви е зле, боли ви много и сте започнали лечение с медикаменти, би било добре да полежите ден-два.
Вече стана дума за прекратяването на тютюнопушенето. Бе доказано, че това ще помогне за по-бързото излекуване на стомашните язви и за предотвратяване на повторното заболяване от язва на дванадесетопръстника.
Има значение и това с какво се храните, но само до такава степен, че трябва да избягвате храни, които знаете, че понасяте трудно. По-важното е да сте позитивно настроени към храната, затова вместо да мислите за храните, които трябва да избягвате, по-добре мислете за храните, които трябва да приемате. Яжте по-начесто по малко и не преминавайте на леки млечни диети в погрешната представа, че те по някакъв начин ще неутрализират “киселинния стомах”. Това няма да стане!
Избягвайте медикаменти, които може да допринесат за образуването на язви. Някои лекарства може да раздразнят стомаха, а това да доведе до влошаването на вече действаща язва. Най-известното такова лекарство е аспиринът. Аспиринът е изключително ценно средство за противодействие на болката, възпалителните процеси и повишената температура. Обичайната дозировка против болка е две или три таблетки на всеки четири часа, а в тази доза стомахът при един от осем души се възпалява.
Но въпреки това има много препарати с аспирин, които са относително приятелски настроени към стомаха. Повечето са в ампули или разтворими. Те струват малко повече от аспирина, но много хора установяват, че им въздействат по-добре. Лекарят би могъл да ви насочи към най-доброто лекарство за вашия случай. Но ако преди сте получавали кървене след приемане на аспирин, гледайте да го избягвате. Добър заместител е парацетамолът.
Между другото, много хора днес приемат половин или четвъртинка от стандартния аспирин дневно, превантивно срещу сърдечен удар. Някои от приемащите редовно аспирин вече са имали сърдечен удар или са застрашени от такъв. Малко вероятно е подобна дозировка да възпали стомаха ви: проведени са задълбочени изследвания по този въпрос и се е установило, че тази доза не причинява кървене в стомаха в по-голяма степен от лекарствата, които нямат истински лечебен ефект и са предписвани за успокоение на пациента. Следователно ако аспиринът влошава симптомите ви, трябва да го спрете.
НПП – препарати като напроксен, индометацин, ибрупфен и други (виж приложението за пълния списък) – обикновено се предписват за артрит и продължителна мускулна болка, като подобно на аспирина също възпаляват стомаха. Ако е възможно, избягвайте и тях. Но ако за съжаление се окаже, че сте болни едновременно от артрит и язва, може и да нямате друг избор. Лекарят трябва да ви насочи към най-доброто лекарство.
Други “средства”, влошаващи състоянието на язвата, са силният чай, кафето и алкохолът. Ако агонизирате в чудовищна язвена болка, гледайте за известно време да ги избягвате.
Тук трябва да споменем и една специфична група препарати, които влошават състоянието на язвата ви – стероидите. Кортикостероидите, като кортизон, преднисон или преднисолон, се предписват доста често във формата на таблетки за хронични заболявания като остър артрит, астма или за известно време след трансплантация (виж приложението за пълния списък). За жалост един от страничните ефекти от стероидната терапия може да е маскирането на признаците на пептичната язва, включително и перфорацията. Ако приемате стероиди и през това време у вас се образува язва, тя може да е “незабележима” и да имате няколко симптома. Дори перфорацията с нейните катастрофални последици може да започне без симптоми. Затова, ако по някакви причини приемате стероиди през устата дълго време, трябва редовно да се преглеждате за язви. И ако почувствате, че стомахът ви е леко неразположен, уведомете лекаря си, който ще се увери дали възможна язва и перфорация не са останали незабелязани.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания