Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Лъжата - Жан, Иван и Величеството
Мрачно
Мрачно
Светлана Джамджиева
Извадка
  
Виж още:
Други литературни произведения /Документалистика
Лъжата - Жан, Иван и Величеството
Автор:
Тошев, Тошо
                

Мрачно

По средата на май 1996 г. разбрахме, че полицията подслушва няколко от преките телефони в редакцията. Със сигурност – моя, на един от заместниците ми, който ръководи вътрешнополитическите отдели, и телефонът на криминалния. Разкритието направи Ани Заркова, след като се съветва и със специалист от съответната служба. Научаваме и тайния код – комбинация от няколко цифри, след набора на която може с голяма степен на вероятност да се твърди, че някой бърка с полицейски ръце в къщата ни. Разговаряме и с други наши сътрудници, експерти от тази система.
По това време, както, надявам се, вече е ясно, взаимоотношенията между редакцията и премиера Жан Виденов са като между Европа и нацистка Германия преди първи септември 1939 г. Ясно е на всички кой може да бъде агресорът, а на мъдрите е ясно и как ще свърши това.
В първия миг, след като съм събрал ръководството на вестника в кабинета си, сме склонни да нанесем по най-шумния начин ответния удар – на първа страница, с големи блокови букви, да свикаме пресконференция, да поканим чуждите дипломати, да призовем цялата гилдия за подкрепа, да потърсим подкрепа и от все по-силната опозиция в парламента – от Костов и СДС, да потърсим съдействие от Световната организация на журналистите, да се обърнем към Съвета на Европа, към Международния съд за защита правата на човека и – особено важно, да засилим яростно публикациите за истината за управлението на Виденов.
И а-ха да затрака машината, се сещам, че каквото и да е сторено за шпионаж срещу нас, едва ли новият министър на вътрешните работи Николай Добрев е сторил това. Най-вероятно е той да не знае. Все още. Защото стана министър преди няколко дни (10 май 1996). Решавам веднага да му напиша подробно писмо, да му съобщя не само простия факт за подслушването, но и какво ще последва от всичко това, да изчакаме до утре каква ще бъде реакцията му и ако решим, ще започнем кампанията с един ден закъснение.
... Не мина и час след като шофьорът ми занесе писмото, и по този същия, подслушвания ми пряк телефон звъни самият министър. Без секретарка и салтанати:
– Чакай, моля ти се! – започва направо той. – Нали сме малко приятели? Няма такова нещо, някой ви е подвел.
– Ти вероятно още не знаеш – отговарям му. – Ние обаче сме сигурни... Специалисти от твоите структури ни го потвърдиха.
– Абсурдно е... В какво време живеем!… Мама му стара. Дай ми няколко дни, обещавам, лично ще се заема.
– Кольо, в редакцията е малко Оборище... На оружие, вика народът... Но, виж, аз ти вярвам. Нареди на Иван Бояджиев да спре веднага подслушването, аз ще направя каквото зависи от мен...
– Знаех си, че си пич – дай да оправим тази история и ще почерпя.
По това време и двамата с Кольо сме сред сериозните пиячи в София – той е сред шампионите по "Столичная", а моята дисциплина е "Джак Даниълс".
На другия ден, по нареждане на министъра, Иван Бояджиев, един от секретарите на МВР, дълго ми обяснява колко невъзможно е редакцията да бъде подслушвана. Колко сериозна и сложна е процедурата, как са навързани в нея следствие, прокуратура и съд, специални писма и всякакви, защитаващи законите бариери. А то значи – пазят човека дори, да не говорим за редакция като "Труд", гледа ме немигащо полковникът Бояджиев, а моят скромен реванш е, че направо му казвам колко малко му вярвам.
... През този ден, констатираме ние, подслушването на редакцията спря.
Десетина дни по-късно, в началото на юни (1996), нахлува в кабинета ми Борислав Джамджиев. Джама. По това време той е зам. генерален на радиото, но всъщност е шефът му. От двайсетина години работи в него, беше дълго кореспондент в Москва, а след това директор на "Хоризонт", което всъщност е радиото. Отгоре на всичко е близък на Жан. Във всеки случай по-близък от мнозина други шефове на медии, с които всеки управленец трябва да се съобразява.
Та влиза в кабинета ми Джама, сяда на масата, където обикновено работя и аз, и казва:
– Идвам от Министерския съвет... Нося ти специално послание от министър-председателя.
– Каква чест – толкова виден вестоносец...
– Иди при Тошо Тошев и му предай – тук Джама замълчава, явно се чуди как да подреди думите си, и продължава: – Каза да ти предам, че в най-скоро време ще те завре в кучи задник!
– Ти предаваш гнева Виденов с някаква своя метафора вероятно? – не вярвам на чутото аз. – Едва ли министър-председателят се е изразил точно така...
– Цитирам – повтаря Джама. – Предай на твоя приятел Тошо Тошев, че "в най-скоро време ще го завра в кучи задник"!

По случай полицейския празник на МВР 5 юли (на този ден през 1879 г. Батенберг издава княжески Указ за създаване на МВР) вътрешният министър дава коктейли. За журналистите това става в самата сграда на "6 септември", където вдигаме тостове за "успехите". Николай Добрев минава от група на група, спира се и при мен.

Николай Добрев

– Честито – казвам му. – Пожелавам ти да нямаш нищо общо с предшественика си Любомир Начев.
И въобще не го оставям да коментира думите ми, защото от лоялност към изритания предшественик би трябвало да ги протестира, аз продължавам:
– Докъде стигна с проверката за подслушването?
– Мога да те излъжа нещо – гледа ме сериозно той. – Но, първо, няма да ми повярваш, второ, не обичам да се оправдавам така. Телефоните наистина са били включени за подслушване... Обясниха ми, че очаквали някакви бандити да звънят в редакцията да търсят съдействието ви... Не заради твоите разговори...
– Кольо, това не е сериозно – опитвам се да възразя, но министърът явно и без това ми е казал повече. И затова ме прекъсва:
– На другия ден след като говорихме, спряха да ви подслушват.
– Знам – отговарям му.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания