Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Лъжата - Жан, Иван и Величеството
Въведение
Величеството
Разруха
И генералите могат да бъдат мъже
Непригоден за власт от доброта
Жан – неблагодарното дете на Мултигруп
Война по време на мир
Пари за почерпка
Големият бос
Слънчасали приказки за червено правителство
Само бомбите липсваха
Обаче
Упражнения с власт
Мрачно
Поражение или връх
Землянка в лондонския "Хилтън"
Брадичката на Симеон
Придворните
Трансплантация
Путин и ракетите СКЪД
"Труд" и 49 процента от него...
Клюката като информация
Уроци по всичко
Танцът на Герджиков
Сълзите на Рени
Четири към едно
Властохолик
Пух, пух и прах
Яката на Жан
Колко?
Величество без величие
Респект
Гледайте позитивно, Борисов!
Баба Дана видя десет лева нацяло
Приложения
  
Виж още:
Други литературни произведения /Документалистика
Лъжата - Жан, Иван и Величеството
Автор:
Тошев, Тошо

Респект

Винаги си има един протокол, който по принцип се спазва. Негова основа са списъците. Те стоят в папка при секретарките ми и според съответното указание те ползват съкратен, среден или пълния вариант. Понякога и пълният се допълня...
В тия списъци са наблъскани имена, наредени по групи – президентство, министерски съвет, парламент... Следват имена на политици по партии, на писатели, генерали, всякаква порода творци, журналисти, хора от бизнеса, дипломати... Накрая има и група приятели.
Както се вика, важно е да си в списъка – няма начин да не ти изпратят честитка или покана. За празник на вестника, за Нова година, за рождения ден, за всяка порода коктейли.

На 7 декември 2002 г. навърших една тежка годишнина – колкото и да не ми се иска да е така, но си врътнах мрачните 60 години живот. И както си се полага, разбира се, спретнах коктейл. Впрочем това става всяка година, защото си мисля, че така правя заслужения помен за майка ми, която съвсем млада си отиде (1977, на 53-годишна възраст). А баща ми – две години след нея.
Сутринта на 7 декември, беше събота, президентът Георги Първанов ми направи един страхотен подарък – отвори вратите на президентството и ми връчи орден "Стара планина". За този орден получих, както си се полага, съответните поздравления, но и няколко съсъка и подлайвания, а вечерта в "Скай Плаза" дойдоха около хиляда човека...

7 декември 2002 г. Току-що президентът Първанов ми е връчил ордена "Стара планина".

При такъв отговорен коктейл секретарките ми ползват най-пълния списък. В него, както си се полага по протокол, са имената и на всички минали президенти и премиери. И Жан Виденов си е там, и Иван Костов, разбира се.
Аз не съм идиот и знам, че тези двамата няма да дойдат, но сто процента съм убеден, че протоколът е протокол само ако се прилага без сантимент. Редно е значи самата институция "премиер" да бъде респектабилно уважена. На това съм научил и секретарките ми – въобще нямат значение личните отношения. Коктейлът за политици не е другарска компания, нито място за хапване.
Коктейлът за политици започва още когато се изпращат поканите. Една от връхните точки в подобен коктейл е мигът, в който поканеният си отбелязва в дневния ред – "на тази дата и час трябва да бъда..." Където сам прецени. Ако поиска, ако не е възпрепятстван, ако не се налага дипломатична ангина за извиняване, много "ако"...
Естествено, голяма част от получаваните покани отлитат към коша – не, не задължително от неуважение. Най-простичко казано, ако хората от най-висшия протокол трябва да посетят всички места от поканите, ще трябва да ползват и клонинги. Да спрат да работят, да си зарежат примерно вестника и планьорките му, което пък само след няколко месеца със сигурност ще секне бурния поток от любезности – просто фирмата, вестникът ще е друг.

Ще си взема грях на душата, ако за миг отрека, че не ме е грижа кои от поканените ще са уважили коктейла ми. Предполагам, че с всеки домакин е така, но няма да е коректно и да твърдя, че отношението е еднакво към всички. То си става, както си е в живота – имаш си тесен кръг от приятели, по-широк кръг, има си хора за уважение, а има и други, които търпиш. И четвърта група си има – налага се, затова ги търпиш...
Нито когато съм подписвал поканите за този 7 декември 2002 г., нито вечерта на коктейла, а още по-малко на другия ден, съм се сещал за бившия премиер Иван Костов. Той е извън всякоя група... Той просто е в списъка.

Няколко дни след това при всекидневния доклад на служебната поща секретарката ми връчва и плик с титулка "Народно събрание". При отварянето от него изпадна друг плик – плик на редакцията, с адрес "Г-н Иван Костов, Народно събрание, пл. "Княз Александър Батенберг" № 1, 1000 София".
В нашия плик си седеше поканата ми за рождения ден.
Запазил съм я за спомен.
Запазил съм я, защото в крайна сметка изразява респект.
Не поканата ми, усилието, което е сторило лицето Иван Костов.
Той е можел да постъпи по най-простия начин – да хвърли поканата в коша. Но не!
Костов е държал да каже, че не желае да ме види и чуе. И аз да зная това. Да го науча от него и недвусмислено.
Иначе бих могъл, представете си, да си мисля, че не е дошъл на коктейла, защото поканата е загубена. Или защото е много зает. Или пък, недай си Боже, е болен. Може да е забравил дори – при неговите грижи и мислене за добруването и благото на народа, възможно си е наистина да изпусне мига на някой коктейл. Дори и на важния.
Не, господин Костов в мига, когато получава поканата, както казах по-горе – един от върховните мигове на всеки коктейл, не просто си отбелязва в дневния ред "на тази дата и час трябва да бъда..." Той прави по-сложното – на тази дата и час, точно на тях и на уреченото в поканата място, той няма, не иска да бъде. Единствено там! Всякъде другаде – може. Но там – не!
И аз трябва да знам. От него лично да го науча.
Започва важната процедура – поканата се връща в малкия плик, а той се поставя в големия. Следват – надпис, изпращане...
На това му се вика респект!
Дай Боже, всекиму.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания