Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Звукове
Поет
Има тайни
Пребитото псе
Поезията
Майски симфонии
Животът
Кога те погледна...
Желал бих
Жанета
Копнеж на един свят
Из „Звукове” (1893)
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Поезия
Звукове
Автор:
Вазов, Иван

Иван Минчов Вазов (27.06.1850, Сопот - 22.09.1921, София). С помощта на учителя Партений Белчев, руски възпитаник, Иван Вазов отрано се приобщава към руската поезия. През 1865 г. учи гръцки език в Калоферското училище при Ботьо Петков (баща на Христо Ботев), като става негов помощник-подидаскал. Там намира богата библиотека от френски и руски книги, които изиграват голяма роля за литературното му развитие. През 1866 г. Вазов усърдно изучава френски език и се увлича от поезията на П. Беранже, В. Юго и А. дьо Ламартин. През 1868 г. трябва да помага на баща си в търговията, но той продължава да пише стихове (част от тях излизат през 1880 г. в стихосбирката 'Майска китка'). През 1870 г. в 'Периодическо списание на Браилското книжовно дружество' излиза и първото му публикувано стихотворение 'Борба'. В Румъния е изпратен през 1870 г., но той продължава да пише стихове в патриотично-просветителски дух, които печата в 'Периодическо списание', списание 'Читалище', вестник 'Отечество', вестник 'Свобода' и др. В началото на 1881 г. е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него списание 'Наука' - първото сериозно научно-литературно периодично издание след Освобождението (1878). Пловдивският период е извънредно благоприятен за творческото развитие на Вазов. През тези години поетичният му талант съзрява в целия си блясък, изявява се и дарбата му на белетрист. Произведенията му от това време създават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки и редица от класическите й върхове - цикъла 'Епопея на забравените', стихотворенията 'Българският език', 'Към свободата', 'Не се гаси туй, що не гасне', 'Новото гробище над Сливница', повестите 'Немили-недраги', 'Чичовци', разказа 'Иде ли?' и др.

Стихосбирката 'Звукове' е поредната, излязла из под перото на Иван Вазов, в началото на която е поставено мото. В конкретния случай то е:

De verre, pour gеmir, d'airain, pour resister

V. Hugo

'Звукове' е може би най-продължително време писаната и композирана Вазова стихосбирка. В двете издания на стихосбирката стихотворенията понякога са дадени размесено. Всъщност 'Звукове' обхваща в окончателния си вид стихотворения, писани в периода 1882-1895. Това безспорно определя и тематичното разнообразие на стихосбирката: циклите особено са плод на различни преживявания, настроения, пътувания.

Преводът на мотото на титулната страница на 'Звукове' гласи: 'От стъкло - за да кънти, от бронз - за да устоява. Виктор Юго.'

В книжните издания на поезията на Иван Вазов в сбирката 'Звукове' са включени три големи цикли: 'В чужбина', 'Дисонанси' и 'В лоното на Рила'. В настоящите електронни издания на вазовите творби отделните цикли са публикувани като отделни справочници със съответните си заглавия.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания