Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Герои
Аргонавти
Фрикс и Хела
Раждането и възпитанието на Язон
Язон в Йолк
Язон събира спътници и се готви за поход към Колхида
Аргонавтите на остров Лемнос
Аргонавтите на полуостров Кизик
Аргонавтите в Мизия
Аргонавтите във Витиния (Амик)
Аргонавтите при Финей
Симплегадите
Остров Аретиада и пристигане в Колхида
Хера и Атина при Афродита
Язон при Еет
Аргонавтите молят Медея за помощ
Язон изпълнява поръчението на Еет
Медея помага на Язон да вземе златното руно
Завръщането на аргонавтите
Язон и Медея в Йолк. Смъртта на Пелий
Язон и Медея в Коринт. Смъртта на Язон
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович
        

Язон събира спътници и се готви за поход към Колхида

Веднага след разговора си с Пелий младият герой започнал да се готви за път. Обиколил всичките страни в Гърция, за да кани прославилите се със своите подвизи герои да го придружат в похода за златното руно в Колхида. На призива му се отзовали всички велики герои. Дори славният син на Зевс и могъщ герой Херкулес решил да тръгне към нови подвизи заедно с младия Язон. Така в Йолк се събрали всичките славни гръцки герои. Кой само не бил тук! В града пристигнали гордостта на Атина – могъщият Тезей, синовете на Зевс и Леда – Кастор и Полидевк, придружени от приятелите им Идас и Линкей, крилатите герои Калаид и Зет, синовете на Борей и Орития, Мелеагър от Калидон и могъщият Анкей, Адмет и Теламон и още много други мъже, покрити със славата на своите подвизи. Сред тях бил и Орфей. Дотогава Гърция никога не била виждала толкова много велики герои, събрани на едно място. Могъщи и прекрасни като богове, те привличали възторжените погледи на жителите на Йолк. Никакви преградине били в състояние да им попречат или да ги изплашат по пътя на подвизите.

Героят Язон – правнук на бога на
ветровете Еол, тръгва към Колхида
за златното руно. С него е и великият
Херкулес

Готов бил и корабът за предстоящото трудно пътуване. Построил го синът на Арестор – Арг. Помагала му самата богиня Атина. Зевсовата щерка вградила в кърмата му парче от свещения дъб от гората на оракула на Зевс в Додона. Когато всичко било готово, прекрасният кораб с десет весла получил името “Арго”. Бил лек и бърз и можел като чайка да се носи по морските вълни. Героите, които взели участие в похода, се нарекли по неговото име аргонавти. Това означавало “моряците от “Арго”. Но не само Атина покровителствала аргонавтите. Самата Хера също ги взела под своята закрила. Тя силно ненавиждала Пелий. Коравосърдечният цар не u принасял жертви и не я почитал, а Язон се ползвал с изключителната u милост. Покровител на аргонавтите бил и стрелометецът Аполон. Той подбудил героите да предприемат този поход и дори им предсказал щастие и успехи.
Когато се събрали в Йолк, най-храбрите мъже на Гърция поискали да изберат за свой водач великия Херкулес. Той се отказал и предложил Язон. Кормчия на “Арго” станал Титий, а на носа на кораба застанал
Линкей. От неговия поглед нищо не можело да остане скрито – нито на земята, нито дори под нея.
Когато всичко било готово за отплаването, спуснали “Арго” във водата. Той леко се поклащал от морските вълни. Натоварили в него всичките запаси от храна и прясна вода. След това героите направили жертвоприношение в чест на бог Аполон и на всички останали богове от Олимп. То им дало щастливи предзнаменования. А вечерта преди отплаването било организирано весело пиршество. Идвало времето за тръгване в далечното и пълното с опасности плаване.
Едва зората обагрила с пурпурната си заря небето, и кормчията Титий разбудил героите. Качили се те на кораба и седнали по двама на скамейка до веслата. Могъщите гребци наблегнали дружно върху веслата. “Арго” гордо напуснал пристанището и поел в открито море. Моряците вдигнали белоснежното корабно платно. Попътният вятър го издул и лекият кораб се понесъл по приветливо шумящите вълни. А на небето се издигнал в златната си колесница, теглена от белоснежни коне, лъчезарният бог на слънцето Хелиос. “Арго” бил обагрен от розовата светлина на изгрева, а вълните заблестели на утринните слънчеви лъчи.
Тогава Орфей дръпнал струните на своята лира. Вълшебната му песен се понесла из морските простори. Омаяни я слушали смелите герои. Омагьосани от пеенето на Орфей, от морските дълбини изплували риби и бързи делфини. Подобно на стадо, което следва своя овчар, плували те след порещия вълните кораб “Арго”.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания