Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Богове
Арес, Афродита, Ерос и Хименей
Арес
Афродита
Пигмалион
Нарцис
Адонис
Ерос
Хименей
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович
            

Афродита

Не било работа на нежната и палава богиня Афродита да се меси в кървавите битки. Тя събуждала любов в сърцата на боговете и на смъртните и благодарение на тази своя сила царувала над целия свят.

Афродита – богинята на плодородието, на вечнатапролет и живота
със своите спътнички

Никой не можел да избяга от властта u, дори боговете. Единствени войнствената Атина, Хестия и Артемида не били подвластни на нейното могъщество. Висока, стройна, с нежни черти на лицето, с мека вълниста златна коса, която стояла като венец на прекрасната u глава, Афродита била истинско олицетворение на божествената красота и неувяхващата младост. Когато вървяла в блясъка на своята красота, облечена в благоуханни одежди, слънцето заблестявало по-ярко, цветята разцъфтявали по-пищно, от горските гъсталаци излизали и се стичали при нея дивите зверове. Птиците се скупчвали около красивата богиня на огромни ята. Лъвовете, пантерите, тигрите и мечките кротко се галели в нея. Горда с лъчезарната си красота, тя спокойно вървяла сред дивите зверове. Нейни спътници и прислужници били хорите и харитите, известни като богини на красотата и грацията. Те обличали богинята в разкошни дрехи, сресвали златните u коси и слагали на главата u искряща диадема.
Афродита – дъщеря на Уран, се родила от белоснежната пяна на морските вълни недалеч от остров Китера. Лекият и ласкав вятър я донесъл до остров Кипър. Там, излизайки от морските вълни, тя била обкръжена от младите хори. Те я облекли в златоткана дреха и сложили на главата u венец от благоуханни цветя. Където стъпела Афродита, под краката u разцъфвали цветя. Целият въздух се изпълвал с благоухания. Ерос и Химерос (олицетворение на любовното желание и спътник от свитата на Афродита) повели дивната богиня към Олимп. Там боговете я приветствали гръмко. Оттогава златната, вечно млада и най-прекрасна сред богините Афродита заживяла сред тях.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания