Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Богове
Арес, Афродита, Ерос и Хименей
Арес
Афродита
Пигмалион
Нарцис
Адонис
Ерос
Хименей
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович

Ерос

Прекрасната богиня на любовта царувала над целия свят. И тя като Гръмовержеца си имала посланик, който изпълнявал заповедите є. Този пратеник бил синът є Ерос. Той бил весело и палаво, но коварно, а понякога и жестоко момче. Носел се върху златните си крила над земи и морета, бърз и лек като подухва нето на вятъра. В ръцете си имал малък златен лък, а на раменете – колчан със стрели. Никой не бил защитен от тези златни стрелички. Ерос никога не грешал и попадал точно в целта. Като стрелец момчето не отстъпвало на най-големия стрелометец – златокъдрия Аполон. Когато попадал в целта, очите му грейвали от радост. Тържествено и високо вдигал къдравата си главица и звънко се смеел.
Стрелите на Ерос носели радост и щастие, но често и страдания, любовни мъки, че дори и гибел. Те причинили немалко страдания също на Аполон и даже на царя на олимпийските богове – Зевс.
Зевс знаел колко много мъка ще донесе на света синът на златната Афродита. Затова поискал да го умъртвят веднага след раждането му. Но нима една майка може да допусне това? Ето защо, след като се родил, скрили Ерос в гъста гора и там го отгледали с млякото на две свирепи лъвици. Израснал той и започнал да се носи по целия свят – млад, прекрасен и сеещ със стрелите си ту щастие, ту мъка, ту добро, ту зло.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания