Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Богове
Арес, Афродита, Ерос и Хименей
Арес
Афродита
Пигмалион
Нарцис
Адонис
Ерос
Хименей
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович

Адонис

(По поемата на Овидий “Метаморфози”.)

Но Афродита, която накарала Нарцис да страда, сама познала мъките на любовта. И на нея є се наложило да оплаква любимия си. Тя обикнала Адонис – сина на царя на Кипър. Никой от смъртните не бил равен нему по красота. Той бил по-красив и от олимпийските богове. Заради него богинята забравила Патмос и цветущата Китера. Адонис є станал по-мил дори от светлия Олимп. Цялото си време богинята прекарвала с младия мъж. Както девицата Артемида, и тя ходела на лов из планините и горите на Кипър с любимия. Забравила за златните накити и красотата си.
Под палещите лъчи на слънцето и в лошо време ходела на лов за зайци, страхливи елени и сърни. Избягвала лова на страшните лъвове и глигани. Молела и Адонис да избягва опасностите при лова на лъвове, мечки и глигани. Страхувала се да не се случи нещастие. Афродита рядко напускала царския син, а когато го напускала, го молела да помни молбата є.
Веднъж в нейно отсъствие кучетата на Адонис погнали грамаден глиган. С яростен лай тичали те след него. Младият мъж се зарадвал на едрата плячка, но не предчувствал, че това ще е последният му лов. Все по-близо се чувал кучешкият лай. Между храстите вече се виждало тичащото голямо животно. Адонис се приготвил да прониже с копието си разярения глиган. Изведнъж звярът се нахвърлил отгоре му и с грамадните си глиги смъртно ранил любимия на Афродита. Адонис умрял от страшната рана.
Когато узнала за смъртта му, богинята на любовта потънала в неизразима мъка. Тръгнала тя да търси из планината на Кипър тялото на юношата. Бродела из стръмните є скалисти склонове, из мрачните долини и дълбоките пропасти. Остри камъни и драки изранили нежните є нозе. Капки от кръвта є капели върху земята и оставяла следи навсякъде, откъдето минела. Най-после открила тялото на любимия си. Горещо оплакала Афродита прекрасния Адонис. За да се запазел завинаги споменът за него, тя пожелала от кръвта му да израсне нежната анемона. А там, където падали капки кръв от нейните нозе, навсякъде израснали разкошни алени рози. Смилил се Гръмовержеца Зевс над мъката на богинята на любовта и заповядал на брат си Хадес и на жена му Персефона да пускат всякагодина на земята Адонис от печалното царство на мъртвите сенки. Оттогава половин година той бил в царството на мъртвите, а останалата половина живеел на земята с богинята на любовта Афродита. Цялата природа ликувала под ярките лъчи на слънцето в чест на завръщането на младия прекрасен любимец на Афродита – Адонис.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания