Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Богове
Арес, Афродита, Ерос и Хименей
Арес
Афродита
Пигмалион
Нарцис
Адонис
Ерос
Хименей
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович

Арес

Богът на войната – яростният Арес, бил син на Зевс и Хера. Гръмовержеца не го обичал и често му напомнял, че е един от най-ненавижданите сред боговете на Олимп. Заради кръвожадността на Арес баща му го мразел. Ако не бил негов син, царят на богове и хора щял да го запрати в мрачния Тартар, където се измъчвали титаните. Сърцето на свирепия бог на войната се изпълвало с радост само когато някъде се водели жестоки битки. Яростен, с просветващо оръжие и огромен щит, летял той сред гърма на оръжията, сред виковете и стенанията. След него се носели синовете му Деймос (Ужас) и Фобос (Страх). Придружавали ги богините на раздора Ерида и сеещата убийства Енио – сестра на Арес. Колкото по-жестока била битката, а воините загивали в нечувани страдания, толкова повече ликувал богът. Тържествувал, когато сразявал със страшния си меч бойците и тяхната им кръв плисвала на земята. Без да подбира, той сечел наляво и надясно и около жестокия бог бързо растяла грамада от мъртви тела.
Свиреп, страшен и разярен бил в битките Арес, но победата невинаги го съпровождала. Често му се налагало да отстъпва на бойното поле, когато срещу него застанела войнствената дъщеря на Гръмовержеца Зевс Атина Палада. Тя го побеждавала благодарение на мъдростта си и на спокойното осъзнаване на силата си. Понякога дори и смъртните герои громели Арес, особено ако им помагала светлооката Атина Палада. Така пред стените на Троя героят Диомед поразил бога на войната с медното си копие. Самата Атина била насочила верния удар. Тогава надалеч над троянските и гръцките войски се разнесъл ужасният вик на ранения бог. Сякаш десет хиляди воини изревали едновременно, влизайки в яростна битка. Така извикал от болка покритият с медни доспехи Арес. Потреперили от ужас и троянци, и гърци. Разяреният бог се понесъл обвит в черен облак и облян в кръв към Олимп, за да се оплаче на Зевс от Атина. Но баща му не пожелал и да чуе жалбите му. Не обичал сина си заради това, че изпитвал удоволствие единствено от разприте, битки-те и убийствата.
Дори и когато жената на Арес – Афродита, най-прекрасната сред олимпийските богини, отивала да му помогне в огъня на биткитес Атина, любимата щерка на Гръмовержеца Зевс винаги излизала победителка. Само с един удар войнствената Атина запращала прекрасната богиня на любовта на земята. Афродита със сълзи на очи се понасяла към Олимп, вечно млада и красива. След нея се носели тържествуващият смях и подигравките на Атина.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания