Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Старогръцки легенди и митове. Том І
Богове
Арес, Афродита, Ерос и Хименей
Арес
Афродита
Пигмалион
Нарцис
Адонис
Ерос
Хименей
  
Виж още:
Детска литература /Митове, легенди
Старогръцки легенди и митове. Том І
Автор:
Кун, Николай Албертович

Пигмалион

(По поемата на Овидий “Метаморфози”.)

Богинята на любовта Афродита дарявала с щастие всеки, който u служел вярно. Така тя дарила и великия кипърски художник Пигмалион. Той ненавиждал жените. Живеел самотно и не искал да се жени. Веднъж изработил от блестяща слонова кост статуя на девойка с необичайна красота. Тя стояла в ателието му като жива. Човек би казал, че тя диша, че всеки миг ще се приближи и ще заговори. Творецът стоял и с часове се любувал на творбата си. Най-накрая се влюбил безумно в собственото си творение. Започнал да подарява на статуята скъпоценни огърлици, обеци и гривни, обличал я в разкошни дрехи, а главата u кичел с венци от цветя. Често Пигмалион нашепвал на скулптурата:
– О, ако беше жива и ако можеше да отговаряш на моите думи, щях да бъда безкрайно щастлив!
Но статуята стояла няма.
Настъпили дните на тържествата в чест на Афродита. Пигмалион принесъл в жертва на богинята на любовта бяла телица с позлатени рога. Прострял ръце към нея и прошепнал молитвено:
– О, вечни богове, и ти, златна Афродито! Щом можете да дадете всичко на този, който ви се моли, на мен ми дайте жена. Прекрасна като статуята на девойката, която направих.
Не се престрашил да ги помоли да съживят статуята. Страхувал се да не разгневи боговете олимпийци. Тогава жертвеният пламък пред изображението на Афродита избухнал в ярка светлина. С това боговете дали знак на Пигмалион, че са чули молбата му.
Художникът се прибрал у дома. Приближил се до статуята и – о, щастие! Тя била оживяла. Сърцето u биело, а в очите u светел пламъкът на живота. Така богинята Афродита дарила Пигмалион с красива жена.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания