Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Италия
Ненадейно сред морето...
Нощ
По морето
Да фръкнем, душо, да фръкнем...
Морски зефир
Олимп
Мраморно море
Рало и лодка
Фар
Морска скала
Егейско море
Калопуло
Партенон
Байрон
Ековете
Славянският звук
4 май
Над морските вълни сънувах...
Мечтание
Резоните на историята и на правото
Що е душата на поета?
Италия
Филаделфия
Везувий
Цалувката на Юда
Неаполският залив
Come mi e odorando
Джованина
В Помпея
Статуята на Мойсея
Колизей
Пред Колизея
Капуанска долина
Във Ватикан
Пред бюста на Торквато Тасо в Пинчио
Лодка
Облаци
Сонети
Из „Италия” (1884)
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Поезия
Италия
Автор:
Вазов, Иван

Иван Минчов Вазов (27.VI.1850, Сопот – 22.IX.1921, София). С помощта на учителя Партений Белчев, руски възпитаник, Иван Вазов отрано се приобщава към руската поезия. През 1865 г. учи гръцки език в Калоферското училище при Ботьо Петков (баща на Христо Ботев), като става негов помощник-подидаскал. Там намира богата библиотека от френски и руски книги, които изиграват голяма роля за литературното му развитие. През 1866 г. Вазов усърдно изучава френски език и се увлича от поезията на П. Беранже, В. Юго и А. дьо Ламартин. През 1868 г. трябва да помага на баща си в търговията, но той продължава да пише стихове (част от тях излизат през 1880 г. в стихосбирката „Майска китка”). През 1870 г. в „Периодическо списание на Браилското книжовно дружество” излиза и първото му публикувано стихотворение „Борба”. В Румъния е изпратен през 1870 г., но той продължава да пише стихове в патриотично-просветителски дух, които печата в „Периодическо списание”, списание „Читалище”, вестник „Отечество”, вестник „Свобода” и др. В началото на 1881 г. е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него списание „Наука” – първото сериозно научно-литературно периодично издание след Освобождението (1878). Пловдивският период е извънредно благоприятен за творческото развитие на Вазов. През тези години поетичният му талант съзрява в целия си блясък, изявява се и дарбата му на белетрист. Произведенията му от това време създават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки и редица от класическите й върхове – цикъла „Епопея на забравените”, стихотворенията „Българският език”, „Към свободата”, „Не се гаси туй, що не гасне”, „Новото гробище над Сливница”, повестите „Немили-недраги”, „Чичовци”, разказа „Иде ли?” и др.
Стихосбирката „Италия” е плод на едно пътуване на Иван Вазов по море до Италия през май 1884 г. По тематика тя е една от най-цялостните лирически сборници на поета. Повечето от стихотворенията са родени от конкретни впечатления.
За поета това пътуване има естетически подбуди, защото за него Италия (а и Гърция, която е обект на много от стихотворенията в стихосбирката) е преди всичко страна с древна и по-нова култура, от която той се възхищава и която му дава възможност за направата на паралели, за поетически размисли относно съдбата на изкуството. Може да се твърди, че основен тематичен момент в стихосбирката е именно ролята на изкуството (поезия, живопис, скулптура) за съхраняването на красотата в човешкия живот. С тази си проблематика „Италия” става една от първите книги у нас след Освобождението, където вече пълноправно се свързват проблемите на нашата култура и изкуство със световната култура.
Интересна е композицията на стихосбирката. Тя условно може да се раздели на две части: първата съдържа стихотворения върху конкретни впечатления, които следват хронологията на пътуването, а втората (най-вече „Сонети”) – обобщава тези впечатления. Изборът на такава композиция придава на стихосбирката цялостност и завършеност.
Творбите са писани в период на творчески подем, под напора на множество впечатления, стихосбирката „Италия” е написана и отпечатана бързо. Поради тази причина повечето стихотворения не са публикувани в периодичния печат, а някой се появяват там след излизането на първото книжно издание на стихосбирката.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания