Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 
Нора
Глава I
Глава II
Глава III
Глава IV
Глава V
Глава VI
Глава VII
Глава VIII
Глава IX
Глава X
Глава XI
Глава XII
Глава XIII
Глава XIV
Глава XV
Глава XVI
Глава XVII
Глава XVIII
Глава XIX
Глава XX
Глава XXI
Глава XXII
  
Виж още:
Българска художествена литература /Литература след Освобождението до края на Първата световна война (1878-1918) /Повести
Нора
Автор:
Вазов, Иван

Повестта „Нора” има една-единствена публикация приживе на Вазов: Нора, повест от Ивана Вазов. Библ. „Духовна пробуда” № 8, Издание и печат на Петко Беловеждов, Пловдив, 1908 г.
При подготвянето на Паскалевите издания от 1921 г., чиито редактор е самият Иван Вазов, повестта „Нора” не е включена. Това недвусмислено говори да ниската оценка, която u дава самият автор. Тя е израз на консервативните страни в неговия мироглед.
Заглавието на произведението е заето от руското театрално заглавие на пиесата „Куклен дом” (1879) на големия норвежки драматург Хенрих Ибсен (1828–1906) – под това заглавие тази пиеса е била поставяна и у нас. „Нора” на Вазов е своеобразен български аналог на „Кройцерова соната” на Лев Толстой, но няма същата художествена стойност. Тя е един опит да се покаже вредното според Вазов въздействие на модерната литература върху традиционния български семеен морал.
Драмата „Куклен дом” („Нора”) е имала изключителна популярност в славянските страни през началото на нашия век. У нас деен пропагандатор на творчеството на норвежкия драматург е списание „Мисъл”.

  >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания